Egy férfi nyelve

Egy új felfedezés szerint nyelvük segítheti a látásban a vakokat

Elgondolkoztál már azon, hogy vajon miért jobb érzés a csókolózás, mint a kézfogás? A nyelv egy hihetetlenül jó eszköz, bár a szájban elfoglalt helye miatt nehéz tanulmányozni.A nyelv nem csak az ízlelés csodálatos világához biztosít számunkra hozzáférést, de az ujjbegyünknél is nagyobb érzékenységgel rendelkezik az érintésre. Nem tudunk nélküle beszélni, énekelni, hatékonyan lélegezni vagy lenyelni a finom italokat. Egy új tanulmány azt vizsgálja, hogyan lehetne a legtöbbet kihozni ebből a furcsa szervből − olyan interfészként, ami segíti a látássérült embereket a navigációban és a testmozgásban − számol be róla a Science Alert.

A kutatás a pszichológiát, az idegtudományt, az informatikát és a mérnöki tudományokat ötvözi az érzékszervi helyettesítő eszközök (SSD-k) kifejlesztése érdekében. Az SSD-k az érzékszervi információkat egyik érzékszervről a másikra alakítják át. Ha például az eszközt egy látássérült személy számára tervezik, akkor a videótávirányítóból származó vizuális információt hanggá vagy tapintássá alakítják át.

​​Képek rajzolása a nyelvre

A BrainPortot először 1998-ban fejlesztettek ki, és képes a kamera videofelvételét átalakítani a nyelv felületén megjelenő elektromos ingerlés mozgó mintáivá.

A nyelvi kijelző 400 apró elektródából áll, melyek mindegyike egy-egy pixelnek felel meg a kamera videofelvételéből. Ez a kamera kimenetének megfelelő, alacsony felbontású tapintható kijelzőt hoz létre a nyelven.

nyelvet ny\u00fajt\u00f3 n\u0151

Fotó: Hayes Potter / unsplash

A technológia eredetileg a stroke áldozatainak segített megtartani az egyensúlyérzéküket, de az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal 2015-ben engedélyezte a látássérültek számára történő használatát is. Bár tízszer olcsóbb, mint egy retinaimplantátum, az eszköz még nem terjedt el. Most azt tesztelik vele, hogy hogyan működik az emberi figyelem a nyelv felületén.

​Figyelem a nyelven

Azt már tudjuk, hogy az egyik érzékszervben megjelenő dolgok befolyásolják a többi érzékszervet is. A vizuális figyelemről, és a kézre és más testrészekre irányuló tapintási figyelemről is sokat tudunk már, de fogalmunk sincs arról, hogy ez a tudás lefordítható-e a nyelvre. A mostani kutatás célja kideríteni, hogy vajon a nyelvvel való látás ugyanaz-e, mint a szemmel való látás.

A nyelvet nagyon könnyű túlstimulálni − érzékszervi túlterhelést okozni neki, ami megnehezítheti az érzékelést. Ezért érdemes egy másik érzékszervet (például a hallást) is bevetni az érzékszervi terhelés megosztására.

Néhány finomítással ez a technológia végül megbízhatóbb eszközzé válhat a vak vagy siket emberek navigációjának segítésére, sőt, még a kezüket használni képtelen embereknek is segíthet a navigációban és a kommunikációban.

A figyelmetekbe ajánljuk