black fly perched on green leaf in close up photography during daytime

Ez a tudományos magyarázata annak, hogy nem tudod lecsapni a legyet

A magyarázat leegyszerűsítve úgy hangzik, hogy a legyek gyorsabban látnak, mint te. Furán hangzik? Elmagyarázzuk!


A legyek kétségtelenül elég hülyék. Apró agyuk van. Egymás után zümmögnek bele a halálos bogárzúzó fényekbe. Azt gondolnád, hogy könnyű leszedni egyet, de nem, a légy szinte mindig kicselezi a támadásodat, és elmenekül, megélve a következő 28 napját. Olyan, mintha lassított felvételen mozognál. Valójában a légy szemszögéből nézve szó szerint lassítva mozogsz, mert minden faj másképp éli meg az időt. Az ok? A látásbeli különbségek.

Minden állat, beleértve az embert is, a világot lényegében egy zökkenőmentes filmben látja. Ami azonban valójában történik, az az, hogy az agy a szem által másodpercenként meghatározott sebességgel, különálló villanásokban küldött egyedi képeket veszi, és összerakja őket. A sebességet, amellyel ez történik, flickerfúzió frekvenciának nevezik, amit úgy mérnek, hogy meghatározzák, milyen gyorsan kell egy fényt be- és kikapcsolni ahhoz, hogy az állat számára folyamatos folyamként jelenjen meg.

A tudósok ezt úgy mérik a rovarokon, hogy apró üvegelektródákat csatlakoztatnak a szemük fotoreceptoraihoz, és egyre gyorsabb sebességgel villogtatják a fényt, miközben egy számítógép grafikusan ábrázolja a fotoreceptorok által küldött jeleket. Kiderült, hogy ez a sebesség minden állatnál más és más. Az általános szabály: minél kisebb a faj, annál gyorsabb a látás.

Az ember körülbelül 60 villanást lát másodpercenként, míg a legyek körülbelül 250-et - ez négyszer gyorsabb, mint az emberé. Valójában a repülő állatok többsége, beleértve a gerinceseket is, gyorsabban lát, mint az ember - valószínűleg azért, mert halálosan fontos számukra, hogy gyorsan reagáljanak és kikerüljék az akadályokat.

A leggyorsabban látó legyek vakítóan gyorsak, még a saját fajtájukhoz képest is. A gyilkos légy, egy Európában megtalálható ragadozó faj, képes nyugalmi helyzetből a levegőbe emelkedni, többször megkerülni egy másik, repülés közben lévő legyet, elkapni azt, és rángatózó testét kevesebb mint egy másodperc alatt a földre juttatni.

Miért sokkal gyorsabb a gyilkos légy? A szemében lévő fényérzékelő sejtek több mitokondriumot, lényegében a sejtek akkumulátorát tartalmazzák, mint más legyek, és ez biztosítja a szupererős látást. E rovar számára az idő extra lassú mozgással telik - körülbelül hatszor lassabban, mint az ember számára.

(Forrás: BigThink)


A figyelmetekbe ajánljuk