Egy pupilla.

A pupillád nem csak a fényt, a számszerű információkat is észleli

Talán tudod, hogy a szemünk pupillájának mérete attól függően változik, hogy mennyire jól megvilágított a környezetünk, de a történet ennél sokkal többről szól. A tudósok most felfedezték, hogy a pupilla mérete attól függően is változik, hogy hány tárgyat figyelünk meg.


Minél több tárgy van a látókörében, annál nagyobbra nő a pupilla, mintha jobban el tudná fogadni mindazt, amit látnia kell. Ez az "érzékelt sokaság" egy egyszerű és automatikus reflex – derül ki egy új kutatásból.

A tanulmányban a kutatók 16 résztvevő pupillaméretét figyelték meg, miközben pontokat ábrázoló képeket néztek. Néhány képen a pontokat súlyzó alakban kapcsolták össze – azt az illúziót keltve, hogy kevesebb tárgyat látnak –, és a pupillaméret ekkor összezsugorodott – írja a Science Alert.

Ez az eredmény azt mutatja, hogy a numerikus információ eredendően kapcsolódik az érzékeléshez. Ennek fontos, gyakorlati következményei lehetnek. Például ez a képesség sérül a diszkalkulia kialakulása során, amely a matematikai tanulás zavarát jelenti, így kísérletünk hasznos lehet ennek az állapotnak a korai felismerésében a nagyon fiatal gyermekeknél

– mondja Elisa Castaldi pszichológus és idegtudós az olaszországi Firenzei Egyetemről.

Bár a fekete vagy fehér pontok száma a megtekintett képeken nem változott, a tárgyak érzékelt száma az összekötő vonalak miatt igen. A résztvevőket arra kérték, hogy passzívan nézzék ezeket a képeket, anélkül, hogy különösebb figyelmet fordítottak volna a tárgyakra.

Ez a fajta reakció, valószínűleg a túlélési ösztönnel függ össze – a legtöbb fajnak vélhetően van egy külön "számérzéke", amely lehetővé teszi számukra, hogy a vadonban kiszúrják az ellenséget, élelmet találjanak vagy hazajussanak.

Ami az embert illeti, a számok mérlegelésének képessége a jelek szerint már néhány órával a születés után kialakul – még, ha szörnyen rossz is vagy matematikából, van egy beépített képességed a számok megítélésére, és úgy tűnik, hogy a pupilláink kitágulása egy erre adott válaszreakció része.

Amikor körülnézünk, spontán érzékeljük a jelenet formáját, méretét, mozgását és színét. Ugyanilyen spontán módon érzékeljük az előttünk lévő tárgyak számát is. Ez a képesség, amely a legtöbb más állattal közös, evolúciós alapvetés: azonnal fontos mennyiségeket tár fel, például azt, hogy hány alma van a fán, vagy hány ellenség támad

– mondja David Burr pszichológus, az ausztráliai Sydney Egyetem munkatársa, aki a Firenzei Egyetemhez is kötődik.

A figyelmetekbe ajánljuk