penészt töröl egy sárga kesztyűs kéz piros mosogató szivaccsal a falról
Fotó: Shutterstock

​9 jel, hogy a lakásodban valahol penész bujkál

A penész legtöbbször csak annak a jele, hogy ki kell dobnod egy régi szendvicset a hűtőszekrény mélyéről. Néhány háztartási penész azonban valódi veszélyt jelenthet.


Néhány penészgombafaj egy mikotoxin nevű anyagot termel, amely légzési problémákhoz, fejfájáshoz, sőt, akár maradandó idegrendszeri károsodáshoz is vezethet. A Clinical Microbiology Review szerint a kevésbé súlyos tünetek közé tartozik az orrfolyás, a tüsszögés vagy a kellemetlen szag. Összeszedtük néhány jelét annak, ha az otthonod káros penészgombákat rejthet.

1. A klímaberendezésből vagy a fűtésből kellemetlen szag árad.

Különösen az önálló légkondicionáló egységek a penészgombásodás elsődleges helyszínei. Ezek nedvesek, sötétek, és ki vannak téve meleg hőmérsékletnek, amikor nincsenek használatban. Annak érdekében, hogy a fűtő- vagy hűtőrendszerben ne alakuljon ki penész, rendszeresen ellenőriztesd azokat egy szakemberrel.

Ez is érdekelhet: 5 hasznos tipp, ha könnyen penészesedik a lakásod

2. Sötét a zuhanyzó csempéi közötti habarcs.

A jó hír az, hogy valószínűleg ártalmatlan típusról van szó. Ha azonban nemrég szivárgás volt a fürdőszobai vízvezetékben vagy árvíz a szomszédos helyiségben, akkor lehet, hogy egy mérgezőbb fajta gombával van dolgod, amelyet csak szakembereknek szabad eltávolítaniuk.

3. Hámlik a tapéta.

Míg némi elszíneződés és kopás előbb-utóbb biztosan megüti a tapétát, a szokatlan hámlás vagy a felületi rendellenességek, mint a buborékosodás vagy a repedezés, jelezhetik a falban lévő nedvesség jelenlétét. A nedvesség a penész megbízható előfutára.

4. Úgy érzed, mintha megfáztál volna, és nem akar elmúlni.

A penészreakció tünetei lehetnek olyan finomak, mint az állandó orrfolyás és a tüsszögési rohamok. Ha nem tudod lerázni, az a penészprobléma alattomos jele lehet. Próbáld meg észrevenni, hogy a tünetek súlyosbodnak-e, amikor egy adott helyiségben tartózkodsz.

5. Sötét vagy színes foltokat találsz a falakon.

A penész sokféle formában, textúrában és színben megjelenhet. A zöld, csöpögő nyálkától kezdve − amit biztosan észreveszel − az ártalmatlannak tűnő szürke pamacsig bárminek tűnhet. Ha a falakon foltokban jön ki, érdemes kétszer is ellenőrizni, hogy nincs-e szivárgás a csövekben vagy ellenőrizetlen páratartalom a szobában.

Ha tovább olvasnál: 4 tipp, hogy növényeidnek télen se legyen semmi baja

egy pen\u00e9szirt\u00f3 szakember  mutat a pen\u00e9szes falra v\u00e9d\u0151felszerel\u00e9sbe \u00f6lt\u00f6zve

Fotó: Shutterstock

6. A nedves ruhák veszélye.

Ha hajlamos vagy a nedves törölköződet a padlón hagyni, a frissen mosott ruhát pedig beltérben szárítod, a szálakon lévő penészgombásodás előbb-utóbb irritációt okozhat a bőrödön. Ennek megelőzése érdekében mindig a lehető leghamarabb szárítsd meg a nedves ruhákat, és ne hagyd, hogy a fürdőszobában felhalmozódjon a nedves törölköző.

7. Dohos szagot érzel.

Ha az otthonodban hirtelen a szokásosnál kicsit dohosabb szagot árasztanak a dolgok, még akkor is, ha az összes szokásos gyanúsítottat kitakarítottad, akkor penészproblémával állhatsz szemben. Ha a szag a ház egy részén, vagy akár egy szoba egyik sarkában erősebbé válik, az biztos nyom.

8. Állandóan fáradt vagy.

A mérgező penész mindenkire másképp hat, egyik lehetséges reakció lehet a fáradtságérzet. Ha a szundi gomb megnyomásának a rabja vagy, és úgy tűnik, napközben sem tudsz felébredni, a penész lehet a probléma gyökere.

9. A mosdókagylód vagy a WC-d elárasztotta a lakást.

Bármilyen áradás előfordulása esetén valószínű, hogy a penész is felbukkan. Egy nagy pincebeázás egyértelműen penészesedéshez vezet, de még egy kisebb incidens, például egy túlcsorduló fürdőkád vagy folyamatosan szivárgó mosogatócsövek is megteremthetik a fertőzés körülményeit.

Forrás: Insider

A figyelmetekbe ajánljuk