Főtt csontokat semmiképp
A csontok az ásványi anyagok mellett más összetevőket is tartalmaznak, amelyek szilárdságot és kis mértékben rugalmasságot is adnak nekik. Amikor megfőzzük, ezek lebomlanak, és törékennyé válnak. Ezért van az, hogy a főzés hatására a csontok nagyobb valószínűséggel törnek szilánkosra, miután elrágjuk őket. Mondani sem kell, ezek a szilánkok felsérthetik a kutya beleit, torkát vagy száját. Ráadásul nem számít egy-egy csont mérete és típusa, minden esetben kerülni kell a főtt csontokat, és nem csak a csirkecsontok jelentenek problémát.
Ez is érdekelhet: Jobb kerülni: 9 gyümölcs, amivel megmérgezhetjük a kutyánkat
Főtt csontok, amelyeket nem szabad a kutyának adni
- Csirkecsontok;
- pulykacsontok;
- marhacsontok (például steakből);
- sertéscsontok, beleértve az oldalast is;
- de lényegében bármilyen főtt csont veszélyt jelent a kutyák számára.
A csontok okozta sérülések a lehető legkülönbözőbbek lehetnek: vágás formájában is jelentkezhet a szájban vagy az emésztőrendszer más részében, egy nagyob darab esetén elzárhatja az emésztőrendszert, és nem utolsó sorban, fulladást is okozhat.
Emellett a csontok vagy csontdarabok megakadhatnak a gyomorban, ami hányást is okozhat. Egyes esetekben a csontszilánkok átfúrhatják az emésztőrendszert, és hashártyagyulladáshoz vezethetnek – a felsorolt lehetőségek egyike sem túl szórakoztató.
Érdekesség, hogy az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) szerint a jutalomfalatként árult csontok is kockázatosak lehetnek: az FDA elemzése szerint a bejelentett 90 sérülésből 15 kutya elpusztult.
Olvasd el ezt is! Nem jön ki a macskád a kutyáddal? 7 szakértői trükk, hogy könnyen összebarátkozzanak
Biztonságosabb alternatíva
Ha mégsem fosztanánk meg a kutyánkat a rágcsálástól, érdemes kipróbálni a puhább, csont nélküli alternatívákat:
- disznófül;
- bully sticks (rágócsíkok), de itt is ügyelni kell, hogy a kutya ne tudja egybe lenyelni a csíkokat, érdemes feldarabolni;
- nyers csontok, amelyek márbiztonságosabbak, de itt is figyelni kell: a nagy, nyers csontok általában nem törnek úgy, mint a főtt darabok, de még így is kockázatot jelenthet. Ha nyers csontot adunk a kutyának, akkor olyan csontot válasszunk, amely legalább akkora, mint a fejük, és felügyeljük a rágás közben.
Shutterstock
Azt is fontos megjegyezni, hogy a nyers csontot alapvetően nyers hús borítja. Ez azt jelenti, hogy olyan kórokozókat hordozhat, mint az E. coli vagy a szalmonella. Még ha ezek végül nem is betegítik meg a kutyát, akkor is elterjedhetnek a házban, és veszélyt jelenthetnek az emberekre – különösen a gyerekekre. Az Amerikai Kennel Klub azt javasolja, hogy a csontot csak körülbelül 15 percig adjuk a kutyának, majd tegyük be a hűtőbe a következő alkalomra. Három-négy nap múlva dobja pedig dobjuk ki.