kutya alvás

Nem feltétlen jó ötlet télen összebújni a kutyánkkal

Úgy tűnik, nincs tudományos konszenzus a témában, de lehet, hogy télen jobb, ha nem takargatjuk be alaposan kedvenceinket.

Kutatásokból már kiderült, hogy általánosságban a kutyatartók több mint fele a kutyájuk mellett alszik. Ugyan a kedvencünkkel való összebújásnak számos előnye van, egyes állatorvosok arra figyelmeztetik a gazdikat, hogy ez kockázatos is lehet, különösen a téli hónapokban – gyűjtött össze pár tanulmányt a témában az IFLScielence

Ez is érdekelhet: Álmodnak-e valójában a kutyák – és ha igen, miről?

Az egyik fő érv amellett, hogy nem feltétlen jó ötlet télen összebújni kedvencünkkel, az a túlmelegedés kockázata .

Hidegebb időszakokban a kutyák nagyobb valószínűséggel bújnak be az ágyba a takaró alá, hogy átmelegedjenek. Ha azonban vastag takarókkal és paplanokkal takarózunk, akkor egyes kutyák nehezen tudnak majd kikelni az ágyból, ha túl melegük van.

Katy Alexander, a Blue Cross állatmentő klinika állatorvosi kutatásvezetője szerint a kisebb méretű kutyák, a kölyök és idősebb kutyák, illetve az ízületi gyulladásban vagy más mozgásproblémával küzdő kutyák esetében léphet fel a kockázat, akik a meleg takaró alól nehezen akarnak majd kikelni.

Arra is van bizonyíték, hogy a kutyákkal megosztott ágy befolyásolhatja az alvás minőségét. Egy 2020-ban készült tanulmány szerint, ha egy kutya is tartózkodik az ágyban, akkor az emberek többet mozognak az éjszaka folyamán. Bár a résztvevők egyike sem számolt be alvászavarokról, a túlzott mozgás arra utalhat, hogy a gazdik nem alszanak olyan kiegyensúlyozottan, mint azt gondolták.

Ez azonban csak az érme egyik oldala.

Egyes kutatások szerint viszont semmilyen hatással nincs az alvás minőségére, ha a háziállatokkal közös ágyban alszunk – más tanulmányok pedig azt sugallták, hogy hatással lehet az alvás minőségére, de csak minimálisan.

Hogy mennyire megosztott a tudomány a kérdésben, jól jelzi, hogy megint más tanulmányok már arra a következtetésre jutottak, hogy a közös alvás valójában javíthatja a gazdik mentális jólétét.

Egy 2018-as kutatásban a tudósok azt találták, hogy azok a nők, akik a kutyájuk mellett alszanak, „erősebb komfort- és biztonságérzettel" rendelkeznek az éjszaka folyamán. Ezzel szemben a macskák esetében ennek az ellenkezője volt igaz, amelyekről a legtöbb állattartó azt mondta, hogy zavarta az alvásukat.

Hasonlóképpen, voltak kutatók, akik azzal érveltek, hogy a háziállatokkal való ágymegosztást a történelem során számos különböző kultúrában széles körben gyakorolták – és úgy tűnik ez a fajta alvási szokás sok embernek (és állatnak) megfelel, hiszen nem aludnának velük, ha nem esne jól nekik; ezt pedig sok kutató még nem tudja hova tenni.

A történelem során az emberek megosztották alvóhelyeiket más emberekkel és más állatokkal. Javaslatunk szerint az ember-állat és a felnőtt-gyermek együtt alvást leoptimizálni kellene, és társadalmilag releváns szokásként kell megközelíteni.

mondtaBradley Smith, az idézett tanulmány szerzője, az ausztráliai Central Queensland Egyetem pszichológusa.


A figyelmetekbe ajánljuk