kutya és gazdája

A tudomány is kimondta: jobban bízunk a kutyás emberekben

És talán jobb emberek is leszünk a társaságukban.

Ahogy Magyarországon, úgy az USA-ban is a családi élet alapvető részét képezik a háziállatok: 90 millió amerikai háztartásban van legalább egy háziállat. Sokan közülünk úgy tekintenek a háziállatokra, mint családtagokra, akik a stresszes időszakokban ítélkezésmentes érzelmi támogatást és társaságot nyújtanak.

Ráadásul a kutatások szerint a háziállataink erősíthetik a más emberekkel való kapcsolatainkat és bizalmunkat is – derült ki a Big Think elemzéséből.

A társállatok mint szociális segítők 

Az már ismert, hogy az állatok lehetőséget nyújtanak arra, hogy szociálisan közeledjünk egy másik emberhez, és sokszor a beszélgetések kiindulópontjaként szolgálnak a kapcsolatteremtéshez. A háziállat-tartás önmagában is közös érdeklődési forrás lehet, még olyan emberek között is, akiknek egyébként nem biztos, hogy hasonló az érdeklődési körük.

Szimplán csak az utcán sétálni egy kutyával lényegesen több társas interakcióhoz vezethet, mint kutya nélkül. A segítő kutyák is megkönnyítik ezeket az interakciókat. Egy tanulmány például megállapította, hogy a kerekesszéket használó személyek nagyobb valószínűséggel közeledtek hozzájuk, ha a segítő állatuk jelen volt.

Az állat jelenléte fokozhatja a megbízhatóság és a felelősségtudat érzékelését is, ami elősegíti a pozitív társadalmi interakciókat.

A kutatók azt találták, hogy az emberek nagyobb valószínűséggel segítettek egy kutyával rendelkező idegennek, mint egy kutyával nem rendelkezőnek, ami arra utal, hogy az állat jelenléte a bizalmat is erősíti.

Unsplash/Geoff Oliver

A gyermekek számára a háziállattal való interakció további lehetőséget biztosíthat a pozitív szociális interakciók gyakorlására, valamint az empátia és az együttérzés fejlesztésére is. A legújabb kutatások szerint a kutyákkal való együttélés a gyermekek szociális és érzelmi készségeinek javulásával is együtt jár. A háziállataikhoz nagymértékben kötődő tinédzserek valószínűleg magasabb szintű szociális készségekkel és empátiával rendelkeznek, mint azok, akiknek nincs ilyen kötődésük.

Háziállatok és társadalmi tőke

A háziállatokról az is kiderült, hogy elősegítik a közösség úgynevezett társadalmi tőkéjét. A társadalmi tőke egy olyan fogalom, amely magában foglalja a társadalmi kapcsolatok szélesebb közösségi és szomszédsági hálózatait, valamint hogy a közösségben milyen mértékben van jelen a mások megsegítésének kultúrája. Az ilyen kapcsolatokban rejlő bizalom jobb egészséghez és jóléthez vezethet.

Érdekes módon a háziállat-tulajdonosok mind az Egyesült Államokban, mind nemzetközi szinten következetesen magasabb szintű társadalmi tőkéről számoltak be a közösségükben, mint a háziállat nélküli emberek.

Erre jó példa a pandémia is: a világjárvány idején a kutyatulajdonosok nagyobb valószínűséggel sétáltak rendszeresen a szabadban, mint azok, akiknek nem volt kutyájuk. Ez egy ilyen elszigetelt időszakban is lehetőséget biztosított a közösségi szerepvállalásra. Még azt is megállapították, hogy egy állat jelenléte növeli a pozitív szociális interakciókat a munkahelyen.

Fontos viszont, hogy a bizonyítékok ugyan továbbra is alátámasztják, hogy a háziállatok elősegítik az emberek közötti pozitív kapcsolatokat, az állatok nem jelentenek univerzális megoldást a különböző szociális kapcsolatokra.


A figyelmetekbe ajánljuk