sáros meztelen fehér nő sárga szemű vicsorgó farkas

Finn kutatók szerint a jégkor idején kialakuló túltermelés hozta közel egymáshoz a farkast és az embert. Halász-vadász elődeink az elejtett vadak felesleges részeivel etetni kezdték a vadállatokat, amelyek idővel mellénk szegődtek.


Egy 2007-ben publikált genetikai kutatás húszezer évvel ezelőttre, egyetlen helyre vezette vissza a kutyák ősét, ám a jelenlegi ismereteink szerint a vadállatok háziasítása valamikor a 40–27 ezer évvel ezelőtti időszakban történt.

A Nature magazinban közölt legutóbbi tanulmány szerint a kemény telek során az emberek a szénhidrátban és főként zsírban gazdag húsokat fogyasztották, a fehérjében gazdag száraz húst viszont nem. Ezzel egyre több, a farkasoknak való élelem gyülemlett fel.

Egy teória szerint a vadállatok önként férkőztek az emberek közelébe az ételmaradékok megszerzése céljából. Fajtánk megjelenése ugyanis együtt járt bizonyos állattípusok kipusztulásával, hiszen az ember igyekezett végezni a nála nagyobb állatokkal, különösen a rá veszélyes ragadozókkal. Ez pedig gyakran protein „túltermeléséhez" vezetett, amivel akaratlanul is táplálták a farkasokat.

via index.hu

A figyelmetekbe ajánljuk