
A tápanyag, ami csökkentheti a szorongást, mégsem eszünk belőle eleget
Bár sokunk mindennapjait nehezítik meg szorongásos zavarok, kevesen gondolnánk, hogy a probléma már a tányérunkon eldőlhet. Egy friss kutatás nemrég egy meglepő összefüggésre világított rá: a szorongással küzdők agyában jelentősen alacsonyabb a kolin nevű anyag mennyisége. Ennek az esszenciális tápanyagnak a bevitele lehet a megoldás?
A Kaliforniai Egyetem (UC Davis) kutatói huszonöt tanulmány adatait elemezték, több mint 700 résztvevő figyelembevételével. Ehhez a H-MRS nevű képalkotó eljárás segítségével vizsgálták az agy anyagcseréjének finom kémiai termékeit. Eredményeik egy irányba mutatnak: a szorongásos zavarokkal élők prefrontális kérgében – abban az agyterületben, amely érzelmeinket, döntéseinket és viselkedésünket szabályozza – a kolinszint átlagosan nyolc százalékkal alacsonyabb volt.

A kolin szerepe jóval túlmutat egy egyszerű vitaminén. Az acetilkolin nevű neurotranszmitter előanyaga, amely hangulatunk, memóriánk és stresszreakcióink egyik kulcsfontosságú szabályozója. Ha a szintje lecsökken, az agy finom egyensúlya felborulhat – különösen azoknál, akiknél a „harcolj vagy menekülj” válasz eleve túlzottan aktív.
A probléma ott kezdődik, hogy a szervezetünk nem képes elegendő kolint előállítani. A bevitelünket táplálékkal kell fedeznünk, mégis legtöbben a napi ajánlott mennyiség felét sem fogyasztják el, írja a kutatásból idézve New Atlas. Pedig a forrásai egyáltalán nem egzotikusak: a tojás, halak, marhahús, csirke, burgonya, keresztesvirágú zöldségek és egyes gabonafélék mind bővelkednek benne.
Feltétlenül szükségesek ugyanis további kutatások a közeljövőben ahhoz, hogy ki lehessen jelenteni, a kolin pótlása valóban enyhíti a szorongást. Ám abban egyetértenek, hogy az étrend szerepét gyakran méltatlanul alábecsüljük a mentális jóllét terén. A mostani eredmények pedig új lendületet adhatnak annak, hogy pontosabban feltérképezzük agyműködésünk kémiai hátterét.
Olvasd el ezt is!