kóla pohárba töltése
Fotó: Leighann Blackwood/Unsplash

Valóban vigyáznunk kellene a diétás kólával?

Az Egyesült Világszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkutatási Ügynöksége szerint az üdítőitalokban használt aszpartámnak rákkeltő hatása van. A hír bejárta a világot, ám konkrétumokat még most sem lehet tudni. Vajon tényleg vigyáznunk kellene a cukormentes kólával?



A hír ezernyi gondolatmenetet és cikket indított el arról, hogy be kellene-e tiltani a édesítőszeres üdítőitalokat, vagy szimplán figyelmen kívül kell azt hagyni, hiszen mennyiségileg nehéz lenne annyi kólát elfogyasztani, hogy annak valóban rákkeltő hatása legyen.

Az aszpartámot az 1980-as években került a fogyasztásra alkalmas kategóriába, azóta az egyik legelterjedtebb édesítőszerként tartjuk számon.

Az aszpartám körülbelül 200-szor édesebb, mint a cukor

– magyarázza Farzanah Nasser, táplálkozással foglalkozó szakember. Mint ilyen, tehát nagyon kicsi mennyiségre van szükségünk belőle az ételek és italok édesítéséhez.

Ezt is olvasd el: Ezért a furcsa kólás receptért őrül meg a világ

Arról nem is beszélve, hogy gyakorlatilag nulla kalória.

Viszont az utóbbi időben azonban egyre nagyobb aggodalomra adnak okot az édesítőszerek, különösen amiatt, hogy nincs elegendő kutatás arra vonatkozóan, hogy ezek hosszú távon milyen hatással lehetnek az egészségünkre.

Ez is érdekelhet: Memóriazavart okozhat a kóla? Ijesztő dolgokat művelt a patkányokkal a cukros üdítő

Di\u00e9t\u00e1s k\u00f3la felirat

Fotó: Brett Jordan/Unsplash

Az Egészségügyi Világszervezet az aszpartámot mindig is a rákkeltő anyagok 3. osztályába sorolta. Ez a legalacsonyabb osztály.

Azonban 2023 július közepétől a 2B kategóriába fog átkerülni. A WHO szerint

korlátozott bizonyítékok vannak az emberekre gyakorolt rákkeltő hatására

Ismét csak összehasonlításképpen: a jelenleg 2B kategóriába sorolt egyéb dolgok közé tartozik az aloe vera, a vegytisztítás és a HPV, azaz a humán papilloma vírus.

A WHO élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó közös szakértői bizottsága úgy magyarázta el, hogy egy 60 kg-os felnőttnek naponta 12-36 doboz diétás kólára lenne szüksége ahhoz, hogy az aszpartám fogyasztása miatt rákos megbetegedés veszélyének legyen kitéve.

Nasser azonban azt javasolja, hogy fontoljuk meg a lehetőségeket. Még ha az aszpartám nem is árt az egészségünknek valószínűleg nem is használ.

A figyelmetekbe ajánljuk