coca cola illusztráció

3 sötét titok a kóláról, amiről lehet, hogy eddig nem hallottál

A Coca-Cola története egészen jól dokumentált. Az italt 1885-ben találta fel John Pemberton, egy Atlantában élő gyógyszerész, aki az eredeti receptet otthonának hátsó kertjében kutyulta össze. A világ egyik legemblematikusabb márkája, de milyen sötét tikokat rejt?


Gyerekek

A 20.század második felében számos üdítőitalgyártó vállalat próbálta magához vonzani a fogyasztókat. A Coca-Cola terve az volt, hogy a középiskolás diákokat veszi célba, hogy egy életre az ő márkájukat válasszák. Meglehetősen hasonló módszerrel, mint amivel egykor a dohányipari vállalatok a vásárlókat csábították.

Az 1990-es évek közepén a vállalat elkezdett szerződéseket kötni iskolákkal. Az iskoláknak fizetett prémiumokért cserébe a Coca-Cola kizárólagos jogot kért arra, hogy termékeit az automatákban és az étkezdékben árusíthassa. Az iskolák, amelyek gyakran szűkös költségvetéssel dolgoztak, általában beleegyeztek. Azoknak az intézményeknek pedig kevesebb pénzt ajánlottak, ahol cukros üdítő mellett tejet és a gyümölcsleveket kínáltak a diákoknak.

Ez is érdekelhet:Szőke kóla, a nácik kedvence – a Fanta története

Víz, víz, víz

A Coca Cola előállításának pontos receptjét titokban tartják, valószínűleg ez még sokáig így is marad. Bár nem tudjuk, mi minden kerül az italba azt tudni lehet, hogy vizet biztosan használnak hozzá, hiszen a legtöbb italt nem lehet víz nélkül elkészíteni. Ez azonban problémává válik azokban az országokban, ahol az ivóvíz folyamatos beszerzése gondot okoz. Egyetlen üveg Coca-Cola előállításához rengeteg vízre van szükség, ez pedig azt eredményezte, hogy a szegényebb országok nem jutnak megfelelő mennyiségű vízhez.

Mindannyian tudjuk, hogy a megfelelő vízfogyasztás rendkívül fontos, de volt idő, amikor a Coca Cola teljesen lebeszélte az embereket erről. A vállalat pedig igyekezett arra ösztönzi az embereket, hogy inkább kólát igyanak, mint vizet. Ennek apropóján indítottak egy kampányt, amelyet a H2NO névre neveztek el.

Kokain?

Az egyik leghíresebb tény a Coca-Coláról az, hogy az eredeti receptben kokaint használtak, ez pedig teljesen igaz. Kokaleveleket használtak, amelyek a kokain alkaloidát tartalmazzák, amelyből kokainport készítenek.

Nehéz megmondani, hogy pontosan mennyi kokaint tartalmazott az eredeti ital, de volt benne egy kevés. Emellett az eredeti Coca-Cola alkoholos volt. Azonban 1886-ban Atlanta bevezette a szesztilalmat,így az alkoholt kivonták belőle, és több cukrot adtak hozzá, de a kokain a következő évtizedben is kevés ideig az ital összetevője maradt. A mennyiségét az idő előrehaladtával csökkenteni kezdték, és végül 1929-re teljesen elhagyták.

A figyelmetekbe ajánljuk