A Coca-Cola palackozó üzeme 1941. január 8-án

Kólatörténeti kisokos: tartalmazott-e a Coca-Cola valaha is kokaint?

A név kötelez?


A Coca-Cola története egészen jól dokumentált. Az italt 1885-ben találta fel John Pemberton, a Georgia állambeli Atlantában élő gyógyszerész, aki az eredeti receptet otthonának hátsó kertjében kutyulta össze.

Pemberton receptje valóban kokaint tartalmazott a kokalevél kivonatának formájában, ami az ital nevének „Coca" részét ihlette, a „Cola" pedig a kóladióból származik.

Wikipedia

Az, hogy kábítószer alap legyen az italunkban ma már teljesen elképzelhetetlen, ám akkoriban, amikor a Coca-Colát feltalálták, a kokain teljesen legális volt. A gyógyszerek gyakori összetevőjeként ismerték, s az emberek úgy gondolták, hogy kis mennyiségben biztonságos a fogyasztása.

Coca-Cola mint gyógyszer?

Pemberton a fekete löttyöt szabadalmi gyógyszerként reklámozta, és azt állította, hogy gyógyítja a fejfájást, a gyomorrontást és a fáradtságot.

A szabadalmi gyógyszerek akkoriban az úgynevezett „egzotikus" összetevők és gyógyszerkeverékek kombinációi voltak, amelyek – a készítőik szerint – a betegségek széles skáláját gyógyították. De gyakran tartalmaztak olyan alapanyagokat, amikről ma már tudjuk, hogy erős függőséget okozhatnak, beleértve a kokaint és az ópiumot, valamint az olyan mérgező elemeket, mint a higany és az ólom.

A 19. században a szabadalmaztatott gyógyszereket nem szabályozták úgy, mint manapság. Bárki állíthatta, hogy a termékének egészségügyi előnyei vannak, anélkül, hogy bizonyítania kellett volna a hatékonyságát – vagy esetlegesen felfednie a kockázatait.

Néhány amerikai már 1891-ben szót emelt az ellen, hogy a szabadalmaztatott gyógyszerek függőséget okozó összetevőket tartalmazzanak. A gyártók ennek hatására átdolgozták a gyógyszerek összetételét és az egészségre vonatkozó állításaikat, de ugyanúgy árulták őket. Egy darabig.

A Coca-Colában lévő kokain mennyiségét az idő előrehaladtával szépen csökkenteni kezdték, és végül 1929-re teljesen kivonták az italból. Ez az Egyesült Államokban a szesztilalom korszakában történt, amikor az alkohol is illegális volt. A kóla így hamarosan rendkívül népszerűvé vált, mint üdítőital, az alkohol kedves alternatívájaként.


A figyelmetekbe ajánljuk