A Science Alert számol be svéd és brit kutatók közös munkájáról, melyben azt vizsgálták, hogy milyen hatással van a koffeinbevitel az elhízásra és az ebből következő 2-es típusú cukorbetegség kialakulására. A tanulmány, melyet 2023-ban publikáltak, egyértelmű összefüggést mutat a három tényező között, az eredmény azonban így is meglepő.
Ez is érdekelhet! Arabica és robusta – valójában mi a különbség a két népszerű kávébab között?
A kutatók a vizsgálatok során közel 10 000 ember genetikai adatait használták fel, így
elsősorban nem azt vették figyelembe, hogy az adott illető mennyi koffeint fogyaszt, hanem azt, hogy a szervezet milyen gyorsan képes lebontani a serkentő anyagot.
Ez a képesség ugyanis egyénenként eltérő, de a végeredmény szempontjából legalább annyira fontos, mint az, hogy pontosan milyen mennyiségű koffeint fogyasztunk. A szakértők úgy találták, hogy azoknál, akiknek a szervezete lassabban bontja le a koffeint, nagyobb eséllyel figyelhető meg fogyás, ebből fakadóan pedig kisebb eséllyel alakul ki cukorbetegség.
A hízás és a cukorbetegség nem a bevitt koffein mennyiségétől, hanem a genetikánktól függ
Fotó: Unsplash/Silvestre LeonAkinek a szervezetében genetikailag több koffein fedezhető fel, kisebb lesz a testtömegindexe és a zsír általános mennyisége is alacsonyabb
– idézi a portál a tanulmányt.
Sőt, a szervezetben felhalmozódó koffein segít csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását is. A számításaink alapján ezen betegség kialakulása 50 százalékban a testtömegindex magas mértékének köszönhető.
Ezt is olvasd el! 2 évvel élhetünk tovább, ha rendszeresen fogyasztunk koffeint
A portál emlékeztet, hogy ezt megelőzően több tanulmány is arra a megállapításra jutott, hogy a koffeinbevitel segíthet a fogyásban, de a hosszútávú hatásait nem ismerjük a legnépszerűbb élénkítőnek.
Rövid ideg tartó fogyasztás esetén megfigyelhető a súlyvesztés és az általános zsírcsökkenés, de a koffein hosszútávú hatásai egyelőre ismeretlenek.