műhold a föld fölött

A klímaváltozás nagyon furcsa dolgot művel a műholdakkal

A szén-dioxid okozta klímaváltozás megfojtja a Föld felső légkörének öntisztító képességét, így a közeli pályán keringő objektumok, köztük a műholdak kisebb légellenállást tapasztalnak, és hosszabb ideig maradnak pályán.


A felszínen ugyan ez remek hír lehet a műholdak gyártóinak, akik azt szeretnék, hogy a működő űreszközök minél tovább maradjanak pályán. De van egy aprócska bökkenő: az öntisztulásra való képtelenség – amely a felső légkör sűrűségét csökkentő CO2-felesleg következménye – azt is jelenti, hogy a szennyező, veszélyes űrszemét is ott ragad.

Az űrszemét az ütközések kockázata miatt hamarosan óriási problémává válik a műholdak üzemeltetői számára, amit a felső légkör sűrűségének hosszú távú csökkenése még súlyosabbá tesz majd

– nyilatkozta Ingrid Cnossen, a British Antarctic Survey kutatója és a tanulmány szerzője.

A kutatás a teljes légkör kutatási modelljeit használta fel annak vizsgálatára, hogy a felső szféra – a Föld felszínétől 90 és 500 kilométer közötti magasságban fekvő régió – hogyan változott az elmúlt 50 év során, és hogy ezek az elmozdulások mit jelezhetnek a következő 50 évre.

Az elmúlt 50 évben a felső légkörben az éghajlat között tapasztalt változások, valamint a következő 50 évre vonatkozó előrejelzéseink a szén-dioxid-kibocsátás következményei

– tette hozzá.

Cnossen kutatásai megerősítik azt a nézetet, hogy az üvegházhatású gázok – annak ellenére, hogy hírük szerint felmelegítik a Föld felszínét – valójában éppen ellenkező hatást gyakorolnak a légkörre.

Ahogy ezek a CO2-részecskék elszívják a korlátozottan rendelkezésre álló hőt odafent, a légkör összezsugorodik és lehűl, ami végső soron egyenletesebb és hosszabb pályára állítja a műholdakat, valamint a régi, már nem működő űrhajók által okozott szemetet.

És bár a műholdgyártók örülhetnek, hogy néhány űreszköz a vártnál hosszabb ideig kényelmesen cirkál, végső soron mindenki veszíthet, ha az űrszemét még jobban elszabadul. Az új műholdaknak nehéz dolguk lesz a pálya közeli roncstelepen, és az emberek a földön és az űrben is életveszélyes következményekkel szembesülhetnek.

Remélem, hogy ez a munka segít a megfelelő intézkedések meghozatalában az űrszennyezés problémájának megfékezése érdekében, és biztosítja, hogy a felső légkör a jövőben is használható erőforrás maradjon

– zárta le Cnossen.

(Futurism)

A figyelmetekbe ajánljuk