másnap

Találtak egy egyszerű módszert, hogy hamar kijózanodjunk

Számos népi gyógymód létezik túlzott alkoholfogyasztás ellen, de a legtöbbször ezek a gyakorlatban semmilyen eredményre nem vezetnek. Azonban a jövőben létezhet egyszerű, és hatásos megoldás.

A sikertelen kísérletek persze nem jelentik a világ végét, ha mondjuk csak csak egy sörrel ittunk többet a kelleténél, de alkoholmérgezés esetén már komolyabb baj is lehet belőle. Egy tanulmány szerint azonban meglepő eredményeket érhetünk el az úgynevezett „ellenőrzött vagy szabályozott nehézlégzéssel".

Évente milliók halnak meg alkohollal kapcsolatos okok miatt. Sok esetben ez hosszú távú alkoholfogyasztással függ össze, de sokszor egyetlen, extrém ivászat a kiváltó ok, amikor nem állt rendelkezésre – vagy csak későn – orvosi segítség.

Amint az etanol a véráramba kerül, 90 százaléka a májban történő metabolizáció révén tisztul ki; a szervet pedig nem lehet siettetni – idézi az IFLScience Dr. Joseph Fishert, a kanadai University Health Network munkatársát. Hozzátette: a dialízisen kívül jelenleg csak a tüneteket lehet kezelni alkoholmérgezés esetén, például az agy megfelelő oxigénellátásának biztosításával.

Az alkohol kiürülésének másik 10 százaléka a vesén és a tüdőn keresztül történik. Utóbbi az oka annak, hogy a szondák kimutatják a véralkoholkoncentrációt, illetve a kifújt levegő szagából is meg tudjuk állapítani, ha valaki ivott.

Fisher és kutatótársai emiatt arra gondoltak, hogy a keményebb és gyorsabb légzés (lényegében a hiperventiláció) gyorsabban feldolgozhatja az alkoholt. Az ötletet már alkalmazták más vérszennyeződések, például a szén-monoxid eltávolítására.

A Scientific Reports című szaklapban megjelent tanulmányból kiderült: mindez működhet, de némi segítségre van szükség, ugyanis a szén-dioxid létfontosságú szerepet játszik a véráramban, és a túl gyors légzéssel az etanollal együtt kilökődik, ami először a végtagok bizsergésével, majd szédüléssel jár, végül a túlzott légzéstől elájulhatunk.

Ezt orvosolva a kutatócsoport létrehozott egy olyan eszközt, amely a kilélegzett szén-dioxid egy részét felfogja, és belégzéskor visszaadja a szervezetnek, így a gáz optimális szinten marad fenn a véráramban, miközben az alkohol folyamatosan távozik.

Ez egy nagyon egyszerű eszközről van szó, amelyet bárhol a világon el lehet készíteni: nincs szükség elektronikára, számítógépre vagy más technológiára. Szinte megmagyarázhatatlan, hogy miért nem próbáltuk ki ezt már évtizedekkel ezelőtt

– mondta Fisher az új eszközről.

Hozzá kell tenni, hogy a kutatócsoport mintája egyelőre öt egészséges férfira korlátozódik, akiknek véralkohol-koncentrációja 0,1 százalék körüli volt, ami nem jelent életveszélyes mértéket, kivéve, ha éppen autóban ülnek.

Hogy mindez mennyire működne éles környezetben, még nem tudni, mivel az alkoholmérgezés határán mozgó ittas emberek nem biztos, hogy követnék az utasításokat. Ettől függetlenül, azok, akik részt vettek a kísérletben, háromszorosára tudták növelni az etanol-eliminációt. A résztvevők ugyan unalmasnak találták a folyamatot, de semmilyen kellemetlenséget nem tapasztaltak.

Ha másra nem is, Fisher eszköze a jövőben hasznos lehet azok számára, akiknek gyorsan ki kell józanodniuk egy túlzásba vitt italozás után.


A figyelmetekbe ajánljuk