kávé
Shutterstock

3 kávét is megiszol egy nap? Meglepő hatással lehet a szervezetedre

Általában pont az ellenkezőjét említik pedig.

A Nutrients című folyóiratban megjelent új tanulmány szerint napi három vagy több csésze kávé alacsonyabb perifériás és központi vérnyomással jár.

A kávé vérnyomásra gyakorolt hatása egyébként még mindig vita tárgya, elsősorban azért, mert ismert, hogy a kávé koffeintartalma rövid távon megemelheti a vérnyomást, de a szerzők szerint ettől nem kell aggódni: a hatásokat enyhíthetik a kávéban található antioxidánsok, amelyek segíthetik az erek tágulását, valamint védik a sejteket a szabad gyökökkel szemben.

Ez is érdekelhet: A kávé tényleg jó a szervezetednek – akárcsak az étcsoki, a vörösbor és a sör is

A kutatók azt szerették volna megvizsgálni, hogy a koffein és a kávéban található egyéb vegyületek közötti kölcsönhatás hogyan befolyásolja a vérnyomást. A kutatáshoz a csapat 720 férfit és 783 nőt vizsgált meg, akik a Brisighella Heart Study nevű folyamatban lévő vizsgálat részvevői voltak, amely még 1972-ben kezdődött.

Megnézték a résztvevők vérnyomását és kávéfogyasztási szokásait, valamint a szív- és érrendszeri egészség szempontjából fontos egyéb adatokat.

Az adatok elemzése során végül kiderült: a kávéfogyasztás összefüggésbe hozható az alacsonyabb vérnyomással. A szerzők szerint ez a tendencia napi 2 csésze kávétól már megfigyelhető. Hozzátették: szerintük a kávéfogyasztást nem kell megtiltani azoknál, akik tartanak a magas vérnyomástól.

De mi okozza a vérnyomáscsökkentő hatást? 

A szakértők szerint létezik néhány mechanizmus, amelyeken keresztül a kávéfogyasztás valóban csökkentheti a vérnyomást – ezek közül többet már állatkísérletekben is kimutattak.

Ugyan a kávé koffeint tartalmaz, amely akut körülmények között egyaránt emelheti és csökkentheti a vérnyomást, de antioxidánsokat és bioaktív vegyületeket is tartalmaz, amelyek a vérnyomáscsökkentő hatásért felelősek. A koffein valóban növelheti a vérnyomásszintet (különösen azoknál, akik nem kávéznak rendszeresen), de a kávéban lévő egyéb bioaktív vegyületek mennyisége ellensúlyozza ezt a hatást, és végül semleges-pozitív hatást gyakorol a vérnyomásra – idézi a témában szakértő kutatókat a Healthline.

Egészen pontosan a klorogénsav, amely a legnagyobb koncentrációban van jelen a kávébabban, a kávé egyik fő vérnyomáscsökkentő vegyülete, de a kvercetin szintén szerepet játszhat.

Mi van azzal, akinek alapból magas a vérnyomása? 

A mérsékelt mennyiségű kávét fogyasztó, magas vérnyomásban szenvedő betegek számára ez a tanulmány megnyugtatóbb adatokat szolgáltat arról, hogy továbbra is nyugodtan fogyaszthatnak mérsékelt mennyiségű kávét, ami nem fogja negatívan befolyásolni a vérnyomást. Ha valami, akkor a mérsékelt kávéfogyasztás segíthet a vérnyomáson

– írják a szerzők.

Hozzátették: a mérsékelt fogyasztás körülbelül négy-öt csésze kávénak felel meg, bár a már meglévő súlyos magas vérnyomásban szenvedőknek ez a mennyiség már nem ajánlott.


A figyelmetekbe ajánljuk