Hajókat terrorizálnak a kardszárnyú delfinek Európa déli partjainál
Shutterstock

Hajókat terrorizálnak a kardszárnyú delfinek Európa déli partjainál

Feltehetőleg egy traumatizált kardszárnyú delfin kezdte el megtámadni a hajókat, a viselkedést pedig a társak is elkezdték követni.

Május elején három kardszárnyú delfin egy jachtra támadott, és eltörték annak kormánylapátját a Spanyolország partjainál lévő Gibraltári-szorosban. A beszámolók szerint két kisebb és egy nagyobb egyed támadott a hajóra, jól megfontolt szándékkal: az egyik kisebb kardszárnyú hátulról gyűrte a kormánylapátot, míg a nagyobb többször is hátrált, hogy aztán teljes erővel nekimenjen a hajónak – írja a LiveScience

Werner Schaufelberger, a hajó kapitánya szerint a kisebb kardszárnyú delfinek utánozták nagyobb társuk technikáját, hogy aztán ők is lendülettel csapódjanak neki a hajónak.

A spanyol parti őrség az esetet követően kimentette a legénységet, és Barbate városába vontatta a hajót, de az a kikötő bejáratánál elsüllyedt.

Ráadásul a kardszárnyúak viselkedése nem egyszeri eset volt: két nappal korábban egy hat kardszárnyú delfinből álló csapat támadt rá egy másik, a szorosban hajózó vitorláshajóra. Greg Blackburn, aki a hajó fedélzetén tartózkodott, végignézte, ahogy egyik nőstény anyuka látszólag megtanította borjának, hogyan kell nekirontani a kormánylapátnak.

Egyértelműen valamiféle oktatás, tanítás zajlott

– mondta Blackburn a 9news cikkében.

A Marine Mammal Science című folyóiratban 2022 júniusában megjelent tanulmány szerint az ibériai partoknál 2020 májusában kezdődtek, és egyre gyakoribbak a kardszárnyú delfinekkel való agresszív találkozások. Úgy tűnik, hogy a támadások főként vitorlás hajókra irányulnak, és egyértelmű mintát követnek: az állatok a hajó faráról közelítenek, hogy a kormánylapátra támadjanak, majd miután sikeresen megállították a hajót, elveszítik az érdeklődésüket.

Az interakciókról szóló jelentések 2020 óta folyamatosak azokon a helyeken, ahol kardszárnyúak fordulnak elő, ezért viszonylag sok találkozót dokumentáltak már: Alfredo López Fernandez, a fenti tanulmány társszerzője, a portugáliai Aveiro Egyetem biológusa szerint 2020 óta már több mint 500 találkozó történt, ebből pedig három hajó el is süllyedt. A tanulmány becslései szerint a kardszárnyú delfinek százból csak egy hajót érintenek, amelyek áthajóznak egy adott helyen.

Fernandez szerint a hajókkal szembeni agresszió újdonságnak számít: a kutatók úgy vélik, hogy egy traumatikus esemény válthatta ki az egyik orka viselkedésének megváltozását, amelyet a populáció többi tagja elkezdett utánozni.

Az orkák ezt szándékosan csinálják, természetesen nem ismerjük az eredetet vagy a motivációt, de a traumán alapuló védekező viselkedés, mint mindennek az eredete, napról napra erősebbé válik számunkra

– mondta Fernandez.

A kutatók azt gyanítják, hogy White Gladis névre keresztelt nőstény orka kezdte el a folyamatot, és lényegében bosszút akar állni, miután az egyik ütközést feltehetőleg traumatizálta – a viselkedését pedig már más karszárnyúdelfin-populációk is elkezdték másolni.


A figyelmetekbe ajánljuk