valami fekete gubics patkány fekszik és nem csinál semmit, jellemző

3000 év után visszatérnek a legnagyobb erszényes ragadozók

A tasmán ördögök egyedül már csak Tasmániában találhatóak, de ott is a kihalás veszélye fenyegeti őket. Most az Aussie Ark természetvédő szervezete az eddigi legnagyobb újrahonosítási kísérletet hajtja végre.


A tasmán (vagy erszényes) ördög a legnagyobb erszényes ragadozó a Földön, hossza 52-80 centiméter és akár 12 kilót is nyomhat. A nevüket a különleges, nehezen azonosítható hangjuk és külsejük után kapták a 19. században. Ma már kizárólag az Ausztráliához tartozó Tasmania szigetén élnek. Az ausztrál kontinensen őshonos fajnak számított, de kutatók szerint az ott élő dingók kiirtották őket. A mostani kísérlet megpróbálja újra elterjeszteni őket. 26 fiatal és egészséges példányt telepítettek egy ausztrál rezervátumba, és később további telepítéseket terveznek.

Az erszényes ördögöket először egy elkerített, védett területen tartják, hogy véletlenül se legyenek az elején olyan természeti vagy más veszélynek kitéve, ami a mostani apró létszámot megtizedelheti. A fentebb említett dingókon kívül ilyenek lehetnek még az Ausztráliát egyre többet sújtó erdőtüzek vagy szimplán csak az autók. A siker érdekében az eredeti tasmániai vidékhez hasonló környezetet választottak az erszényeseknek. A kezdeti 26 fős létszámot szeretnék bővíteni további 40 példánnyal, de a szervezet bízik benne, hogy a populáció természetes úton is növekedésnek indul. Ehhez egy jól sikerült párzási időszak is kell februárban.

Az állatvédők azon kívül, hogy rezervátumba rakták a tasmán ördögöket, nem segítik őket másban. Ugyan figyelemmel kísérik a napjaikat, de szeretnék, ha maguktól is boldogulnának, és a tervek szerint később a vadonban is megállnák a helyüket.

Wikimedia

Ez már csak azért is lenne fontos, mert az utóbbi időben felütötte a fejét az erszényesek között egy pusztító, gyógyíthatatlan rákbetegség, ami a rágcsálók pofáján keletkezik. Ez odáig vezetett, hogy a szabadon élő populáció a 20 év alatt 150 ezerről 25 ezerre esett vissza.

Az Aussie Ark további 6 faj újratelepítését tervezi az ausztrál vadonba.

(BBC)

A figyelmetekbe ajánljuk