Mi az a phubbing? A szakértők szerint a modern kapcsolatok halála

Mi az a phubbing? A szakértők szerint a modern kapcsolatok halála

Talán nem meglepő, de a legtöbb kutatás szerint a telefon negatív hatással lehet a romantikus kapcsolatokra, és akár depresszióhoz is vezethetnek. De hogy nevezik az idegesítő telefonnyomkodást? Ez a phubbing.


Mi az a phubbing?

A phubbing az a jelenség, amikor valakivel együtt lógsz, de mégis a telefonodat nyomkodod. A phubbing kifejezés először 2012 májusában jelent meg. Egy ausztrál reklámügynökség alkotta meg ezt a szót, hogy leírja azt a növekvő jelenséget, amikor az emberek figyelmen kívül hagyják az előttük álló barátaikat és családtagjaikat, ugyanis helyette a telefonjukat görgetik.

A kutatók pedig kifejezetten a párok reakcióira voltak kíváncsiak, Dr. James A. Roberts, a tanulmány vezető szerzője elmondta:

Azt fedeztük fel (bár nem leglepő), hogy amikor valaki úgy érzékeli, hogy a partnere nagyobb figyelmet szentel a telefonjának, az konfliktust okoz, és alacsonyabb szintű elégedettséget jelent a kapcsolatában. A párkapcsolati problémák pedig az élettel való elégedettlenséghez, és végső soron depresszióhoz vezetnek.

A felmérés, amely 145 ember bevonásával készült, a következőket állapította meg:

  1. A 46%-uknak a partnere már phubbingolt.
  2. 23%-uk az állította, hogy a phubbing konfliktust okozott a kapcsolatukban.
  3. 37% pedig legalább néhányszor depressziósnak érezte magát.

Dr. Meredith David, a tanulmány másik szerzője pedig hozzátette:

A közeli személyekkel való mindennapi interakciók során az emberek gyakran feltételezik, hogy a mobiltelefonok általi pillanatnyi zavarás nem nagy ügy. Az eredmények azonban egyértelműen arra utalnak, hogy minél gyakrabban szakítja meg egy pár együtt töltött idejét a telefonnal való foglalkozás, annál kevésbé valószínű, hogy az „elszenvedő fél" elégedett lesz.

A mobiltelefon által okozott pillanatnyi figyelemelterelés az egyik félnek apróság, míg a másiknak komoly szorongást okozhat. Ezért a szakértők arra bíztatják az embereket, hogy amikor a másik féllel töltenek időt, legyenek tudatában ennek, mivel ezek negatív hatással lehetnek a kapcsolatukra.

(PsyBlog)

A figyelmetekbe ajánljuk