persons hand on glass window

Még a zárlatok enyhülése után is fennmaradt a világméretű depresszió a társadalmi osztályok között. A vagyon egyfajta védőpárnát jelentett, de még a jómódúság sem védte meg az embereket a világjárvány okozta stressz káros hatásaitól.


Egy évvel a COVID-19 világjárvány után kiderült, hogy 2020 tavaszán és 2021 tavaszán is több mint minden ötödik amerikai felnőtt valószínűsíthető depresszióról számolt be. Azt is megállapították a kutatások, hogy a pénzügyi eszközök segítettek csökkenteni a tünetek fennmaradását, de csak egy bizonyos pontig. Egy nemrég közzétett kutatás rávilágít a COVID-19 folyamatos mentális egészségügyi hatásaira az amerikai lakosság körében. 2020 márciusában elindítottak az Egyesült Államokban egy országos vizsgálatot, amely a mentális egészséget és a vagyont mérte. A COVID-19 nemzeti vészhelyzet volt, mivel a halálesetek száma emelkedett. Az iskolák, munkahelyek és kormányhivatalok bezártak, mivel az amerikaiakat arra szólították fel, hogy maradjanak otthon.

Akkoriban azt találták a kutatók, hogy a vizsgálatukban részt vevő amerikai felnőttek 27,8%-a számolt be a depresszió tüneteiről, például arról, hogy elvesztette érdeklődését a tevékenységek iránt, vagy levertnek vagy reménytelennek érezte magát. Ez a szám több mint háromszorosa volt a járvány előtti 8,5%-os országos depressziós becslésnek. A legmegdöbbentőbb számukra az volt, hogy egy évvel a világjárvány után a depressziósok aránya továbbra is magas, annak ellenére, hogy a fertőzések és a halálesetek csökkenésének reményteli jelei mutatkoztak. 2021 áprilisában az emberek sorban álltak a COVID-19 oltásokért, az orvosok jobb COVID-19 kezeléseket találtak, és a társadalom újbóli megnyitására irányuló erőfeszítések voltak folyamatban. De addigra a felmérésünkben részt vevő felnőttek aránya, akik depressziós tünetekről számoltak be, 32,8%-ra emelkedett.

Ami még rosszabb, hogy ez a magasabb 2021-es szám 20,3%-ot tartalmazott, akik 2020 áprilisában és 2021 áprilisában is depressziós tünetekről számoltak be. Ez a megállapítás arra utal, hogy a világjárvány által kiváltott rossz mentális egészség egyaránt elterjedt és tartós volt. Arra is kíváncsiak voltak a kutatók, hogy milyen pénzügyi, fizikai és szociális eszközök befolyásolhatják az emberek mentális egészségét a világjárvány idején. Első felmérésünkben azt találtuk, hogy azok az emberek, akik viszonylag kevés, különösen pénzügyi vagyonnal érkeztek a világjárványba, nagyobb valószínűséggel voltak kitéve a COVID-19-hez kapcsolódó stresszhatásoknak.

A 2021. áprilisi utófelmérésükben a mentális egészség és a vagyoni helyzet közötti kapcsolatra voltak kíváncsiak. Megvizsgálták a pénzügyi eszközöket, például a személyes megtakarításokat, a fizikai eszközöket, például a lakástulajdont, valamint a társadalmi eszközöket, például az iskolai végzettséget és a családi állapotot. Összehasonlították azokat az embereket, akik hasonlóak voltak a házasság, az iskolai végzettség és a lakástulajdon tekintetében. Azt találták, hogy az évi 20 ezer dollárnál kevesebbet kereső háztartásokban élő emberek 3,5-szer nagyobb valószínűséggel számoltak be tartós depressziós tünetekről, mint a 75 ezer dollárt keresők.

Azt is megállapították, hogy azok az emberek, akiknek 5 ezer dollár vagy annál több megtakarításuk vagy bankszámlájuk volt, kevésbé számoltak be tartós depresszióról. A nagyobb vagyon azonban nem csökkentette a munkahely elvesztése, a párkapcsolati problémák vagy a világjárvány idején tapasztalt pénzügyi nehézségek okozta depressziót kiváltó stresszt. A COVID-19 miatt közel 1 millió amerikai vesztette életét, és közel 5 millió kórházi kezelésre került sor. A világjárványnak a nemzet mentális egészségére gyakorolt hatásának mérése azonban még csak most kezdődik. És úgy vélik a kutatók, hogy a világjárványnak a nemzet mentális egészségére gyakorolt tartós hatása példa nélküli.

A következő lépésük az, hogy tovább vizsgálják az átfedéseket azok között, akik kevesebb vagyonnal kezdték a világjárványt, és azok között, akik a világjárvány alatt munkahelyük elvesztését, párkapcsolati problémákat vagy pénzügyi nehézségeket szenvedtek el. A kevesebb vagyonnal rendelkező emberek vannak leginkább kitéve a depresszió kockázatának, különösen a társadalmi felfordulásokkal egyidőben zajló depressziónak. A vagyon lehet egyfajta védőpárna, de még ez sem védte meg az embereket a világjárvány által kiváltott stressz káros hatásaitól. Ez az új kutatás is mutatja, hogy bár a világjárvány enyhülni látszik, az amerikaiak még mindig szenvednek. És még sokáig érezhetik a mentális egészségükre gyakorolt rossz hatásokat. Ez pedig ránk is igaz lehet itt.

(Forrás: BigThink)

A figyelmetekbe ajánljuk