brit kánikula
Shutterstock

Brit tisztviselők szerint ezrek halhatnak meg a héten várható kánikulában

A brit hatóságok szerint akár több ezer ember is meghalhat a héten várható hőhullámban.

A The Guardian cikke szerint Nagy-Britanniában a hőmérséklet keddre akár 40 Celsius fokig is emelkedhet – várhatóan a legmelegebb Délkelet-Angliában lesz.

A kánikulára válaszul a kormány kiadta az ország első vörös riasztását.

Ez azért is indokolt, mert tavaly egy kisebb hőhullámban mintegy 1600 ember halt meg – írja a Futurism a brit lap alapján.

Bob Ward, a Grantham Éghajlatváltozással és Környezettel foglalkozó Kutatóintézet igazgatója szerint 1500 és 2000 között várható a halálos áldozatok száma csak ettől a hőségperiódustól.

A tisztviselők szerint a vörös riasztás azt jelenti, hogy a betegséggel nem rendelkező, egészséges emberek is érintettek lesznek a kánikula okozta veszélyeknek, de a legveszélyeztetettebb csoportok közé tartoznak az idősek, az egyedül élők és az alapbetegségben szenvedők.

A veszélyes hőség miatt a hatóságok azt tanácsolták a briteknek, hogy kerüljék a napon végzett tevékenységet, és a lehető legjobban hidratálják magukat, valamint kerüljék az alkoholt és a koffeint.

A szakemberek szerint a hőguta a legsúlyosabb hőséggel összefüggő betegség: az emberi test 10-15 perc alatt 41 Celsius-fokos vagy annál magasabb hőmérsékletet is elérhet a hőguta során, ami orvosi ellátás nélkül maradandó fogyatékossághoz vagy halálhoz vezethet.

A tünetek közé tartozik a zavartság, a görcsrohamok és a heves izzadás.

Ha valaki hőgutát kapott, hívjuk a mentőket, de várakozás közben elsősegélynyújtás is elvégezhető: ajánlott a személyt árnyékba vinni, levenni a külső ruharétegeket és hűvös, nedves ruhákkal hűteni a bőrt.

A figyelmetekbe ajánljuk