brit katonai bázis

Az Egyesült Királyságban olyan meleg van, hogy megolvadt a kifutópálya – lezárták a repteret

A hőmérséklet várhatóan még emelkedni fog.

A London melletti Brize Norton légibázisról át kellett irányítani a repülőgépeket, mivel a rekordmagas hőség miatt le kellett állítani a repülőtér forgalmát – írja a Futurism a brit Sky News alapján.

A brit Királyi Légierő szóvivője is megerősítette a történteket, aki közölte, hogy a lezárás oka a kifutópálya „megolvadása" volt.

Ebben az extrém hőmérsékleti időszakban is prioritás a repülésbiztonság a brit Királyi Légierő számára

– írta a közlemény.

Hozzátették: a repülőgépek a régóta kialakított tervnek megfelelően alternatív repülőtereket használnak, így nincs hatással a légierő műveleteire.

Az olvadó aszfaltcsíkok egyébként nem csak a brit hadsereget érinti: az Egyesült Királyságban brutális hőhulláma van jelenleg, a hőmérséklet sok helyen elérheti a 40 Celsius-fokot is, London környékén már 37 fok felett is mértek, de várhatóan még magasabbra is kúszik majd a hőmérő.

A kánikulára válaszul a kormány kiadta az ország első vörös riasztását.

Amint arról a BBC a hétvégén beszámolt, az útépítésekért felelős állomány készenlétben állt Anglia azon részein, ahol a felszíni hőmérséklet elérte az 50 Celsius-fokot – ekkor már az aszfalt képes megolvadni, ami komoly veszélyeket is jelenthet.

A BBC szerint a rekordmagas hőhullám ellenére nem ez az első eset, hogy az Egyesült Királyságban elég meleg van ahhoz, hogy megolvadjon az aszfalt, bár 2006 óta nem fordult elő ilyen: akkor kősót kellett szórni az utakra, hogy feloldják az aszfaltot.


A figyelmetekbe ajánljuk