golden hour
A hőhullám olyan szokatlanul meleg időjárás, amely legalább két napig tart, és gyakran túlzott páratartalommal párosul. Adunk pár tippet a hőguta elkerüléséhez.


Ellenőrizd a légkondicionálót

A hőséggel kapcsolatos megbetegedések ellen a legjobb védekezés a légkondicionálás. Ha otthonodban van légkondicionáló, akkor a legtöbbet hozhatod ki belőle, ha gondoskodsz arról, hogy a készülék megfelelően működjön, mielőtt az időjárás felmelegszik. Felbérelhetsz egy szakembert, hogy minden évben elvégezze a karbantartást, vagy elvégezheted saját magad is. Ellenőrzés előtt mindenképpen kapcsold ki a készüléket.

A következőket kell tenned:
 • Cseréld ki a szűrőket, ha azok eltömődtek vagy piszkosak.
 • Tegyél egy merev drótot a lefolyócsatornába, hogy ellenőrizd, nincs-e dugulás, amely megakadályozhatja a légkondicionálót a páratartalom csökkentésében. Ez a műanyag vagy fémcső, amely gyakran a beltéri egység mellett található, összegyűjti a kondenzációt, és a kültérre vezeti le.
 • Ha központi légkondicionálóval rendelkezel, porszívózd ki a regisztereket, hogy eltávolítsd a port. Ezek azok a műanyag vagy fém rácsok, amelyek a falakban, mennyezetekben vagy a padlóban lévő légcsatornákat takarják.
 • A légkondicionáló működtetésekor a villanyszámla csökkentése érdekében állítsd a termosztátot a lehető legmagasabbra, amíg még mindig kényelmes marad.
 • Vedd figyelembe, hogy ezeknek a légkondicionáló alkatrészeknek az elhelyezése gyártónként eltérő lehet, ezért keresd meg őket a használati útmutatóban.

 Hogyan maradjunk hűvösben légkondicionáló nélkül?

Ha nincs légkondicionálód, a következőkkel segítheted hűvösen tartani otthonod:

 • Kapcsold be a mennyezeti ventilátort és a hordozható ventilátorokat, amíg egy szobában tartózkodsz.
 • Kapcsold ki őket, amikor elhagyod a szobát, vagy ha senki más nincs a szobában, hogy érezd a légáramlást.
 • Győződj meg róla, hogy a mennyezeti ventilátor az óramutató járásával ellentétes irányban forog, amikor felnézel rá, így a hűvösebb levegőt lefelé mozgatja, nem pedig felfelé.
 • Ne hagyd, hogy a ventilátorok levegője közvetlenül feléd fújjon, mert az gyorsan kiszáríthat.

Fedd le a napfényt kapó ablakokat

Annak érdekében, hogy a nap ne melegítse otthonod, napközben tartsd zárva a redőnyöket és más ablakfedőket. A kettős üvegezésű ablakokon áthaladó napfény mintegy 76%-a válik hővé. Az árnyékolók akár 20 fokkal is csökkenthetik ezt a hőt. A legjobb típusú ablaktakaró, amely hűvösen tartja otthonod, a szigetelt cellás árnyékolók. Ez azért van így, mert a légzsebeik segítenek szigetelni a nap hője ellen. Az ablakokat fényvisszaverővel, például alumíniumfóliával borított kartonpapírral takard le, hogy a hőt el lehessen terelni otthonról.

Tartsd a hűtőszekrényben a vizet  

Fontos, hogy a hőhullám alatt is hidratált maradj. A vízfogyasztás segít pótolni az izzadással elvesztett folyadékot, amely a testünk hűvösen tartja, mivel az izzadság elpárolog a bőrünkön. A hűtött víz fogyasztása kettős előnnyel járhat, hiszen a hidratálás mellett hűsít is. Egy 45 fizikailag fitt férfi bevonásával végzett kis tanulmány szerint a hideg víz fogyasztása edzés közben jelentősen jobban csökkentette a testhőmérsékletüket, mint a szobahőmérsékletű víz fogyasztása.

Ha azt tervezed, hogy hőhullám idején is aktív leszel, különösen fontos, hogy sok vizet igyál, hogy pótold az izzadással járó folyadékveszteséget. És mindenki számára szükséges, hogy már azelőtt elkezdjen vizet inni, mielőtt szomjasnak érezné magát. Az is fontos, hogy hőhullám idején korlátozzuk az alkoholfogyasztást. Az alkohol dehidratálhat, mivel vízhajtó hatású, ami miatt a szervezet a vizelettel gyorsan veszíti el a folyadékot. Az alkohol emellett zavarja a szervezet hőleadásra való képességét is.

Egyél hideg ételeket

A legjobb, ha sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk hőhullám idején. A görögdinnye, a saláta és az uborka például több mint 90%-ban vízből áll, ami segít hidratálni. Az Amerikai Vöröskereszt azt ajánlja, hogy a nap folyamán fogy kis étkezéseket iktassunk be. Kerüld a húst és a magas fehérjetartalmú ételeket, mert ezek fokozhatják a szervezet hőtermelését.

Ahhoz, hogy ne növeld a hőterhelést, a sütő helyett használd a mikrohullámú sütőt vagy a kinti grillsütőt.
Ha mégis használnod kell a sütőt, kapcsold be a szellőzőventilátort, hogy a forró levegőt kifelé küldje. Ahelyett, hogy többször kinyitnád a sütő ajtaját, hogy ellenőrizd, amit főzöl, kapcsold fel a sütő világítását, és nézz be az üvegen keresztül.

Tudd meg, hogyan maradj biztonságban hőhullám idején

Összességében az a legbiztonságosabb, ha légkondicionált otthonodban tartózkodsz a hőhullám idején. Ez különösen igaz a négy év alatti gyermekekre és a 65 év feletti idősekre, mivel ők nagyobb mértékben vannak kitéve a hőséggel kapcsolatos megbetegedések kockázatának. De ha mégis ki kell menned a szabadba, íme néhány további módszer, hogy biztonságban és kényelemben maradj, amikor a hőmérséklet emelkedik:

 • Viselj laza, világos színű és könnyű pamut vagy nedvességelvezető ruházatot.
 • Ha a szabadban szeretnél sportolni, tedd ezt kora reggel vagy egy órával napnyugta előtt - kerüld a megerőltető tevékenységet délelőtt 11 és délután 4 óra között, amikor a legmagasabb a hőmérséklet.
 • Vegyél hűvös zuhanyt vagy fürdőt.
 • A fejedre és a hónaljadra jégpakolást is helyezhetsz.
 • Soha ne hagyj gyerekeket vagy háziállatokat parkoló autóban, még nyitott ablakok mellett sem. A bent lévő hőmérséklet néhány perc alatt veszélyes szintre emelkedhet.

(Forrás: Insider)


A figyelmetekbe ajánljuk