Mt. Fuji

Japán arra kér 37 millió embert, hogy kapcsolja le a villanyt

A japán kormány arra szólította fel a Tokióban és környékén élőket, hogy hétfőn kevesebb áramot használjanak, mivel figyelmeztetett, hogy az országot sújtó hőhullám miatt az ellátást nehézségek nehezítik.


A Gazdasági, Kereskedelmi és Ipari Minisztérium délutánra komoly áramkeresletre számít. Azt mondta, hogy az embereknek le kell kapcsolniuk a felesleges lámpákat, de a hőguta elkerülése érdekében továbbra is használniuk kell a légkondicionálót.A tisztviselők már hetek óta figyelmeztetnek, hogy a hőmérséklet emelkedésével áramszűke várható.

A hétvégén Tokió központjában 35 Celsius-fok fölé emelkedett a hőmérséklet, míg a fővárostól északnyugatra fekvő Isesaki városában 40,2 Celsius-fokos rekordot mértek. Ez volt a legmagasabb hőmérséklet, amelyet Japánban valaha is feljegyeztek júniusban. Júniusban kezdődik a nyár Japánban, a hőmérséklet jellemzően 30C alatt marad a hónap folyamán.

A minisztérium vasárnapi közleményében azt írta, hogy hétfő délutánra várhatóan 3,7%-ra csökken az áramtermelő kapacitás többlete Tokióban és nyolc környező prefektúrában. A 3%-os puffert a stabil áramellátáshoz szükségesnek tartja. A kormány arra kérte az embereket, hogy tokiói idő szerint 15:00 órától három órára kapcsolják le a felesleges lámpákat, miközben megfelelően használják a légkondicionálót és hidratáljanak a forró órákban.

Bár az áramszolgáltatók dolgoznak az ellátás növelésén, a minisztérium szerint a hőmérséklet emelkedésével a helyzet kiszámíthatatlan. Ha megnő a kereslet és hirtelen ellátási zavarok lépnek fel, a tartalékkeret a minimálisan előírt 3% alá csökken, közölte a hivatal. Japán áramellátása azóta szűkös, hogy márciusban az északkeleti régióban bekövetkezett földrengés miatt néhány atomerőmű működését fel kellett függeszteni.

A hatóságok több elöregedett fosszilis tüzelőanyaggal működő erőművet is bezártak, hogy csökkentsék a szén-dioxid-kibocsátást. Ezek a problémák, valamint a villamosenergia iránti megugró kereslet az energiaellátás szűkösségét eredményezték. A hónap elején a japán kormány felszólította a háztartásokat és a vállalatokat, hogy a nyár folyamán a lehető legtöbb áramot takarítsák meg.

Közben az NHK japán közszolgálati műsorszolgáltató arról számolt be, hogy vasárnap délutánig 46 embert szállítottak kórházba Tokióban hőguta gyanújával. Azt is közölte, hogy a közeli Kawagoe városban egy 94 éves férfi a gyanú szerint belehalt ebbe az állapotba. A hír azután érkezett, hogy az ausztrál hatóságok felszólították az ország legnagyobb városát, Sydney-t is magában foglaló Új-Dél-Wales állam háztartásait, hogy az energiaválság miatt kapcsolják le a villanyt. Az ausztrál nagykereskedelmi energiapiacon a múlt hét végén feloldották a korlátozásokat.

(Forrás: BBC)


A figyelmetekbe ajánljuk