London.

Nagy a baj: hamarosan melegebb lehet az Egyesült Királyságban, mint Jamaicában

Az Egyesült Királyságban a hőmérséklet ezen a héten az egekbe szökik, a meteorológiai hivatal pedig arra figyelmezteti a briteket, hogy készüljenek fel az év első igazán forró nyári napjára.


Idén még nem sok kivételesen meleg vagy forró nap volt, de ez hamarosan megváltozik. A jövő hét végén valószínűleg egy rövid ideig tartó forró időjárást fogunk látni

– mondta Steven Keates a Met Office-tól.

Az időjárás-előrejelző a továbbiakban arra figyelmeztette a briteket, hogy a következő hónapokban az éghajlatváltozás miatt további forróságra készüljenek. A jelentés szerint a CO2-szint a múlt héten volt a legmagasabb, amit valaha mértek, és a havi átlagos szén-dioxid-szint a feljegyzések szerint először haladta meg a 420 ppm-et.

Ennek eredményeként számos európai ország, például Spanyolország és Franciaország rekordmagas júniusi hőmérsékletet jelentett a héten, Madridban a hőmérők pedig 40 fokot mutattak.

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy Londonban a hétvége során a hőmérséklet meghaladja a portugál, a jamaicai, a Costa Rica-i és a görögországi hőmérsékletet, és eléri a 30 fokot, míg Manchesterben az előrejelzések szerint 25 Celsius-fok, Edinburghban 21 Celsius-fok, Belfastban pedig 22 Celsius-fok lesz.

Ezek az év eddigi legmelegebb napjait jelentenék, az eddigi legforróbb hőmérsékletet május 17-én mérték a Heathrow repülőtéren, 27,5 Celsius-fokot.

A Met Office szerint a szóban forgó hőhullám három egymást követő napon lesz jelen, amikor a napi hőmérséklet eléri vagy meghaladja a hőhullám küszöbértékét. Az Egyesült Királyság hivatalos hőhullámküszöbét az elmúlt években megemelték az éghajlatváltozás következtében évről évre bekövetkező hőmérséklet-emelkedésre reagálva.


Forrás: Marie Claire UK

A figyelmetekbe ajánljuk