Jelszó beírása.

Mégis honnan erednek a jelszavak, és mikor találták fel őket?

A jelszó, mint olyan már a rómaiak körében is kifejezetten elterjedt volt, de Shakespeare Hamlet című drámájában is utaltak rá. De hol és mikor jelent meg az első számítógépes jelszó?


A választ valószínűleg a Massachusettsi Műszaki Intézet körül kell keresni, azon belül is az 1960-as évekre érdemes fókuszálni, amikor az egyetem kutatói megépítették a CTSS nevű számítógépet.

A Wired által megkeresett számítógépes történészek szinte mindegyike azt mondta, hogy az első jelszónak az MIT Compatible Time-Sharing System nevű rendszeréből kellett származnia. A CTSS volt az úttörője a mai értelemben vett számítástechnika számos építőkövének: az e-mail, a virtuális gépek, az azonnali üzenetküldés és a fájlmegosztás is innen ered.

Ez is érdekelhet: Pár másodperc alatt képes feltörni a jelszavunkat egy mesterséges intelligencia

Fernando Corbató – aki a CTSS projektet a hatvanas évek közepén irányította – szerint, bár az MIT számítógépes szakemberei sok mindenben új utat nyitottak, a jelszavak használatához nem kellett agysebésznek lenni.

A fő probléma az volt, hogy több terminált állítottunk fel, amelyeket több személynek kellett használnia, de úgy, hogy minden személynek saját privát fájlkészlete volt. Az egyes felhasználók jelszavának zárként való felhelyezése nagyon egyszerű megoldásnak tűnt

– mondta a Wirednek.

Fred Schneider, a Cornell Egyetem informatika professzora szerint a '60-as években más lehetőségek közül is választhattak volna. A CTSS alkalmazottai használhatták volna a tudásalapú hitelesítést, ahol jelszó helyett a számítógép olyasmit kérdez, amit mások valószínűleg nem tudnak – például az édesanyjuk leánykori nevét.

Schneider szerint azonban a számítástechnika kezdeti időszakában a jelszavak biztosan kisebbek és könnyebben tárolhatók voltak, mint az egyéb alternatívák.

Külön érdekesség, hogy az első jelszólopás is ehhez az eszközhöz kapcsolódik. 1962 tavaszán egy Allan Scherr nevű informatikus arra volt kíváncsi, hogyan tudna több időt eltölteni a CTSS-el. Heti négy órát kapott, de ez az időtartam közel sem volt elég az új számítógépes rendszerhez tervezett részletes teljesítményszimulációk futtatásához. Ezért egyszerűen kinyomtatta a rendszerben tárolt összes jelszót.

Scherr ezután átadta a jelszavakat más felhasználóknak is. Egy J.C.R. Licklieder nevű férfi pedig azonnal elkezdett bejelentkezni a számítógépes labor igazgatójának, Robert Fano fiókjába, és „gúnyos üzeneteket" hagyott maga után.

Forrás: Wired


A figyelmetekbe ajánljuk