4 rejtélyes jelenség, amire még a tudomány sem tudja a választ

4 rejtélyes jelenség, amire még a tudomány sem tudja a választ

Bár a tudósoknak vannak elméletei a következő jelenségekről, senki sem tudja biztosan megmondani, hogy mi az oka. Íme, az élet négy olyan rejtélye, amely még mindig megakasztja a szakembereket.


Az emberek miért ásítanak?

Unsplash

Az ásítás egy teljesen hétköznapi és természetes dolog, de furcsa módon a tudósok még mindig nem tudják, hogy pontosan miért tesszük.

Az utóbbi időben a tudományos közösség arra a konszenzusra jutott, hogy az ásítás egy hőszabályozó viselkedés, amely lehűti az agyat, de a valódi biológiai funkciója még mindig nem világos.

Ráadásul a tudósok még abban sem teljesen biztosak, hogy miért „ragályos" az emberek között. Feltehetőleg az agyban az empátiáért és a szociális készségekért felelős hálózatok aktiválódnak, amikor látunk valakit ásítani. A kutatók azt is megfigyelték, hogy a csimpánzok is képesek „elkapni" az emberek ásítását.

Mások arckifejezésének másolása tehát segít nekünk abban, hogy elfogadjuk és megértsük az aktuális állapotukat. Ezért van az, hogy a pszichopaták nem annyira fogékonyak a fertőző ásításra.

Ez is érdekelhet: Végre tudjuk, hogy a Hold távolibb oldala miért sokkal kráteresebb

A gomba, ami csak Texasban és Japánban terem

commons.wikimedia.org

A Chorioactis geaster a Chorioactis nemzetség egyetlen gombafaja, és csak Texasban és Japánban található meg. A két hely ugyanazon a szélességi fokon van, de a mikológusok nem tudták kideríteni, hogy miért csak ezen a két helyen nőnek ezek a gombák.

Mi is pontosan a sötét anyag?

s\u00f6t\u00e9t anyag

Unsplash

Az anyag protonokból, neutronokból és elektronokból áll, ám a sötét anyag összetétele még mindig rejtély. Az egyik elmélet szerint a sötét anyag olyan részecskékből áll, amelyeket egyszerűen nem tudtunk kimutatni vagy azonosítani. Egy 2016-os tanulmány szerint a sötét anyagot ősfekete lyukak alkothatják.

A sötét anyag nem tükrözi vagy bocsátja ki a fényt, de nagy koncentrációban képes elhajlítani a fényt.

Feltételezve, hogy a világegyetemről és a fizikáról szerzett ismereteink helyesek, több sötét anyag is létezhet. És úgy tűnik, hogy szükség van rá ahhoz, hogy a gravitációs vonzás elég erős legyen a bolygók és galaxisok létrehozásához.

Miért dorombolnak a macskák?

v\u00f6r\u00f6s macska

Unsplash

A macskák dorombolási mechanizmusa sokáig megoldatlan rejtély volt. Ma már azonban széles körben úgy gondolják, hogy a macskák gégefő körüli izmai húzodnak össze, és ezzel rezgést keltenek, aminek a klasszikus doromboló hangot köszönhetjük.

De hogy miért dorombolnak egyáltalán, még mindig vitatott. Az egyik feltevés szerint a dorombolás elősegíti a csontok növekedését, mivel a rezgési frekvencia hatására a csontok megkeményednek.

A 25-100 Hz-es frekvenciájú dorombolás megfelel az emberek számára a terápiás gyógyászatban bevált gyógyító frekvenciáknak

nyilatkoztaGary Weitzman állatorvos.

Miért vannak különböző vércsoportok?

v\u00e9rsejt

Unsplash

Négy fő vércsoport van: A, B, AB vagy 0. Ezek a típusok meghatározott antigének jelenlétére, illetve az 0 esetében azok hiányára utalnak. Ami furcsa, hogy úgy tűnik, ezek az antigének semmilyen evolúciós előnnyel nem járnak, sokkal inkább hátrányt jelentenek. Nemcsak azért nehezítik meg számunkra a vérátömlesztést, mert bizonyos vércsoportok olyan antitesteket termelnek, amelyek megtámadják ezeket az antigéneket, hanem a kutatások szerint bizonyos betegségekre is fogékonyabbá tehetnek bennünket. Egy evolúciós hiba lenne? Senki nem tudja.

A figyelmetekbe ajánljuk