India.

Folytatódik a pozitív trend: egyre több ilyen veszélyeztetett állat születik Indiában

A legutóbbi becslések szerint Indiában jelenleg 3167 tigris él, 200-zal több, mint négy évvel ezelőtt.


Narendra Modi miniszterelnök vasárnap tette közzé az adatokat az ország Tigrisprojekt-kampányának 50. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen. Modi azt mondta, hogy India „nemcsak megmentette a tigriseket", hanem egy „nagyszerű ökoszisztémát is adott nekik".

A Tigris-projektet 1973-ban indította el Indira Gandhi akkori miniszterelnök, miután az állatok száma aggasztóan alacsony lett. Külön érdekesség, hogy a becslések szerint Indiában él a világ tigrisállományának több mint 70%-a.

Ez is érdekelhet: Valóban a ’30-as években haltak ki a tasmán ördögök? Egy új kutatás szerint nem!

Egy becslés szerint csak 1875 és 1925 között mintegy 80 000 tigrist öltek meg Indiában. A fejvadászat és a sportvadászat elharapózott, és az 1960-as évekre a tigrisek száma rohamosan csökkent.

Azóta azonban számos kormányzati kezdeményezés – többek között a vadászati tilalom és a falvakban tartott felvilágosító kampányok – indult a tigrisek megőrzése érdekében, amely egyben India nemzeti állata is. A törvényeket is szigorították, hogy gyakorlatilag illegálissá tegyék a vadon élő állatok megölését vagy befogását, még akkor is, ha azok konfliktushelyzetbe kerültek az emberrel. 2006 óta a tigrisek száma pedig folyamatos emelkedést mutat.

A jelentés azt is megállapította, hogy a helyi tigrisállomány több területen, köztük egyes rezervátumokban is kihalt, és figyelmeztetett, hogy „komoly természetvédelmi erőfeszítésekre" van szükség többek között Jharkhand és Andhra Pradesh államokban.

A jelentés több kihívást is megjelölt, köztük a nagyszabású gazdasági fejlődés és a természetvédelem egyensúlyának szükségességét, valamint az ember-állat konfliktusok kezelését. További problémák közé tartozik a vadon élő állatok illegális kereskedelme és az éghajlatváltozás hatása a tigrisek élőhelyeire.

Forrás: BBC

A figyelmetekbe ajánljuk