woman in green monokini photo

Fura kapcsolatot találtak a külső és az immunrendszer között

Egy friss kutatás megvizsgálta, hogy párválasztásnál mennyire befolyásolhat minket a másik vélt egészsége között.


Egy átfogó új tanulmány bizonyítékot talált arra, hogy a fizikai vonzerő összefügg az immunrendszer működésével. Bár még számos megválaszolandó kérdés van, a kutatók szerint eredményeik azt mutatják, hogy valószínűleg létezik kapcsolat az arc vonzereje és az immunrendszer működése között. Hogy ez a kapcsolat mennyire megbízható, azt azonban még nem tudni.

Vizsgálatukban 159 fiatal felnőttet vontak be, akiknek képeit 492 ember értékelte vonzerejük alapján online felmérésekben. Miután a résztvevőkről készültek a fejképek, minden egyes személynél egy sor tesztet is elvégeztek, hogy felmérjék az immunrendszerük állapotát, a szervezetükben lévő gyulladás szintjét és az önbevallásuk szerinti egészségi állapotukat. Az eredmények elemzésekor a szerzők azt találták, hogy azok az emberek, akiknek az arcát vonzónak látták, viszonylag egészségesebb immunrendszerrel rendelkeztek, különösen a bakteriális immunitás tekintetében.

Érdekes módon a résztvevők körében nem volt kapcsolat a magasabb gyulladás és a vonzerő között. Ez azt sugallhatja, hogy az arc vonzereje jobban jelzi a jól működő immunrendszert, mint az akut betegség jelei. Röviden, az arc vonzerejének elsődleges funkciója talán kevésbé a beteg társ elkerülése, mint inkább az olyan társ elkerülése, aki hatással lehet a jövőbeli utódok egészségére, legalábbis elméletileg. A tanulmány történetesen néhány érdekes nemi különbséget is feltárt.

A férfiakat például nagyobb valószínűséggel tartották vonzónak, ha természetes ölősejtjeik magasan működtek. Ezek a sejtek kulcsfontosságúak a szervezet vírusfertőzésektől való megtisztításában. A nőket viszont vonzóbbnak tartották, ha a vérplazmájukban lassabban szaporodott egy baktérium, ami összefüggésben van a vérük ásványi anyag, glükóz és antitest szintjével. Az eredmények arra utalnak, hogy az arc vonzereje a génekben öröklődő immunrendszeri tényezőkhöz köthető, de ez nem jelenti azt, hogy ne lennének kulturális tényezők is, amelyek befolyásolják a szépség egyéni megítélését. Hogy ezek közül melyik hogyan érvényesül, nem világos.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk