takarítás

Meglepően hat a takarítás az immunrendszerünkre

A sok takarítás és tisztogatás a közhiedelemmel ellentétben nincs rossz hatással az immunrendszerre.


Néha haszontalan, helytelen egészségügyi tanácsokkal látnak el minket. Nem feltétlenül kell például naponta nyolc pohár vizet inni, és a napi egy alma nem tarthatja távol az orvost, főleg, ha fruktóz-intoleranciája van valakinek. De mi van a túlságosan fertőtlenített otthonokkal?

A higiéniai hipotézis szerint a tisztítószerek ártalmasak lehetnek az egészségre nézve. Az Egyesült Királyság kutatói most egyöntetűen elutasították ezt az elképzelést.

Több mint 20 éve létezik a nyilvános felvetés, miszerint a kézmosási és háztartási higiéniai gyakorlatok, amelyek elengedhetetlenek a betegségeket okozó kórokozóknak való kitettség megállításában, gátolják a jótékony organizmusok bejutását szervezetünkbe.

A kutatók szerint a mikrobák hihetetlenül fontosak számunkra. Egész testünknek, beleértve a belünket, a bőrünket és a tüdőnket is, szükségük van rájuk a hatékony működés érdekében.

A hiedelemmel ellentétben azonban a kézmosás elkerülése étkezés előtt nem segít a jobb immunrendszer kialakulásában, csak nagyobb valószínűséggel okoz bélgyulladást számunkra.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a tisztítószerek kihatnak a mikrobák szaporodására, emiatt a legjobb, ha ragaszkodunk a sima szappanhoz.

A csecsemők és a gyermekek saját kis mikrobiális rendszert fejlesztenek ki, amelyet először az anyjuk, majd a tágabb környezet is alakít. Az egyes személyektől származó mikrobák elegyednek és keverednek, létrehozva egy speciális háztartási mikrobiómát, amelyet többnyire az együtt élők (beleértve a háziállatokat is) osztanak meg egymással.

A kutatók szerint ezt a háztartási mikrobiómát nem befolyásolják a tisztítószerek.

Az oltások azonban meglepően jók arra, hogy immunrendszerünket felkészítsék egyes dolgokra.

Az 1980-as években például az Afrikában beadott kanyaró elleni oltás oly mértékben csökkentette a gyermekkori halálozást, amely nem magyarázható magával a kanyaró előfordulásával.

Ezen kívül ma már tisztában vagyunk azzal, hogy a szabadban való tevékenységek fontosak egy erős immunrendszer kialakításában.

A szakemberek szerint azonban a gyermekeket a természeti környezet mikrobiótájának kell kitenni, nem pedig a modern épületek természetellenes mikrobiótájának.

Az az elképzelés tehát, miszerint otthon kezet nem mosva fejlődik a gyermek immunrendszere, hamis.

Az otthon takarítása a kutatók szerint jót tesz immunrendszerünknek. A fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében a tisztítás általában a kézre és a fertőzés átadásában leggyakrabban érintett felületekre kell irányulnia.

(Forrás: Science Alert)


A figyelmetekbe ajánljuk