emberi test

Az immunrendszer a behatolókra reagálva olyan immunválaszt hoz létre, amitől rosszul leszünk. Innen tudjuk mi is és mások is, hogy meg kell gyógyulnunk.


Már a járványhelyzet alatt is kialakult néhány vita a tudományos körökben, melyek arról szóltak, hogy a vírus vagy az ember saját immunrendszere öli-e meg végül a beteg egyéneket.

Amikor egy vírus megtámad egy szervezetet, szaporodni szeretne. Ekkor az immunrendszer elkezd küzdeni ellene, eközben pedig a szervezet saját szöveteinek is árthat. A szív és a tüdő is sérülhetnek ilyenkor, emiatt érdemes az immunválaszra fokozott figyelmet fordítani, csillapítani azt a betegségek esetén.

Felmerül a kérdés, hogy mire jó az immunrendszer, ha árthat nekünk? Az immunrendszer nemcsak a sejtbiológiáról szól, hanem a kommunikációról is.

Viselkedéses immunreakció például az, amikor undort fejezünk ki egy nem kívánt étel kapcsán. Az étel veszélyt jelent egészségünkre nézve és ezt jelezhetjük másoknak arckifejezésünkkel.

Az ember betegségviselkedése továbbá azért hasznos, mert együttérzést vált ki társaiból. Ezt a betegségelőnyt megszerezve van, aki megjátssza betegségét.

Sherlock Holmes egyszer három napig éheztette magát, hogy egy gyanúsított beismerő vallomást tegyen, elhitetve vele, hogy ő fertőzte meg a nyomozót. Az emberek betegnek tettetik magukat, hogy ne kelljen dolgozniuk, vizsgázniuk, iskolába, randira menniük.

Az állatvilágban is megfigyelhetjük ezt, egyes madarak például sérültnek tettetik magukat, hogy ne támadják meg őket a ragadozók. A patkányoknál pedig előfordul az, hogy elnyomják az immunválaszt, hogy ne utasítsák el őket a potenciális partnerek.

A vírusok felhasználják betegségválaszainkat, a tüsszentés, köhögés során még több embert megfertőzhetnek. Mi több, a koronavírus ilyen erős jelzés nélkül is képes terjedni egyik emberről a másikra.

Az immunrendszerünk tehát olyan tüneteket produkál, melyek által azt kommunikáljuk mások felé többek között, hogy „Vigyázz!", „Törődj velem!". Az immunválasz vizsgálatával átfogóbb képet kaphatnak a szakemberek a kórokozó és az emberi test komplex interakciójáról.

(Forrás: Science Alert)


A figyelmetekbe ajánljuk