orrát fújó fiatal nő
Fotó: Shutterstock

Erősítenéd az immunrendszeredet? 4 étel, amit inkább kerülj el!

Bár nyáron is belefuthatunk egy-egy megfázásos megbetegedésbe, télen jellemzően jóval több próbatétel éri szervezetünket. Ahhoz, hogy immunrendszerünk készen álljon a baktériumok és vírusok leküzdésére, elengedhetetlen, hogy odafigyeljünk a táplálkozásra – most mutatunk 4 ételt, amit ennek érdekében érdemes elkerülni.


​1. Hozzáadott cukros ételek

Tudományos szempontból teljesen egyértelmű, hogy a hozzáadott cukor fogyasztása rossz hatással van az immunrendszerre és az általános egészségi állapotra. A magas cukortartalmú ételek jelentősen megnövelik a vércukorszintet, ezáltal pedig elősegítik olyan gyulladásos fehérjék termelődését, amelyek negatívan befolyásolják az immunreakciót.

A magas vércukorszint emellett gátolhatja az immunsejtek védekezőképességét és kibillentheti a bélflóra egyensúlyát, ez pedig mind-mind komoly hatással van szervezetünk elsődleges védvonalára.

sz\u00ednes cukork\u00e1k

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

​2. Olajban sült ételek

Az olajban sült ételekben magas az úgynevezett megnövekedett glikációs végtermék (AGE) nevű molekulák aránya. Ha a szervezet AGE-szintje túl magasra emelkedik, az gyulladáshoz és sejtkárosodáshoz vezethet. Mindez már önmagában is az immunrendszer gyengülését vonhatja maga után, de az AGE-k a bélbaktériumokra is negatív hatással vannak, és a szervezetünk antioxidáns mechanizmusait is teljesen összezavarják, így jobban járunk, ha csak mértékkel fogyasztunk ilyen ételeket.

olajban s\u00fclt krumpli

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

​3. Édesítőszeres ételek és italok

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a mesterséges édesítőszerek, beleértve a szukralózt és a szacharint, a bélbaktériumok egyensúlyának felborulását idézhetik elő. A Healthline szerint bizonyos kutatók úgy vélik, hogy az édesítőszerek fogyasztása káros lehet az immunrendszerre.

Mindez rágcsálókon végzett kutatásokkal is alátámasztható: a kísérletek tanulságai alapján az édesítőszerfogyasztás autoimmun betegségek kialakulásához vezethet. Más kutatók ugyanakkor úgy látják, hogy a mesterséges édesítőszerek mérsékelt fogyasztása önmagában még nem jelent veszélyt.

\u00e9des\u00edt\u0151szeres k\u00f3la

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

​4. Gyorsételek

A gyorséttermi ételek negatív egészségügyi hatásai jól ismertek, és a túl gyakori fogyasztásuk bizony az immunrendszert is megviselheti. Az ilyen jellegű ételek növelhetik a bélrendszer áteresztőképességét, és felboríthatják a bélbaktériumok egyensúlyát.

Mindez részben a bennük található ftalátoknak köszönhető – ez az anyag köztudottan összezavarja a szervezet hormontermelő rendszerét és fokozza a gyulladásos fehérjék termelődését, ebből pedig az immunrendszer gyengülése következhet.

gyors\u00e9telek

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

A figyelmetekbe ajánljuk