boldog nő ül egy csónakban nagy kalapban
Fotó: Shutterstock

​5 dolog, amit egy orvos szerint minden utazás előtt meg kell tenned

Az utazásnak számos jótékony hatása van az elménkre és a lelkünkre, a repülés vagy a hosszú autózás azonban megviselheti a szervezetet.


Ezért az egészségügyi szakemberek azt tanácsolják, hogy érdemes felkészíteni a testünket, mielőtt elindulnak nyaralni.

Gyakran figyelmen kívül hagyjuk, hogy a stressz milyen negatív hatással lehet a szervezetre. Egy utazás megtervezése, koordinálása és a bepakolás pedig sok stresszel jár, ezért gondoskodjunk arról, hogy megfelelő időt hagyjunk magunknak a felkészülésre, és cserébe valóban élvezzük az utazást

− osztotta meg Dr. Kristin Wright McKitish, aki a megelőző orvoslásra szakosodott. Íme öt dolog, ami McKitish szerint fizikailag is segít megfelelően felkészülnünk az utazásra.

Ez is érdekelhet: 8 könnyű tipp, hogy spórolj a következő utazásod alatt

​1. Igyunk sok vizet!

McKitish szerint a megfelelő mennyiségű víz bevitele kritikus az általános egészség szempontjából, különösen utazás előtt. A jó hidratáltsághoz nagyjából napi két-három liter víz megivása szükséges, ami segít az immunrendszernek optimális teljesítményt nyújtani, hiszen minden sejtnek, szövetnek és szervnek vízre van szüksége a megfelelő működéshez. A víz segít támogatni azokat a gátakat, amelyek védik a testben lévő területeket − az orrot, a nyelőcsövet, a tüdőt és a gyomrot, de a nyirokfolyadék kulcsfontosságú összetevőjét is alkotja, amely a fertőzések leküzdését segítő sejtek szállításáért felelős.

A repülés különösen dehidratáló hatású, ezért ne feledkezzünk meg arról, hogy a repülés alatt végig igyunk vizet, ugyanakkor kerüljük az erős koffeintartalmú italokat és az alkoholt, mivel mindkettő dehidratációt okoz.

​2. Szedjünk táplálékkiegészítőket!

Érdemes egy immunerősítő étrend-kiegészítővel felturbóznunk a szervezetünket az indulás előtti 3-5 napban, és folytassuk az utazás során is. Különösen C-vitamint, D-vitamint, cinket és probiotikumokat érdemes szednünk.

Ha tovább olvasnál: Különös utazási trend terjed az európai turisták körében

​3. Aludjunk eleget!

boldog n\u0151 k\u00e9sz\u00fcl\u0151dik az utaz\u00e1sra, mellette bepakolt b\u0151r\u00f6nd, el\u0151tte laptop

Fotó: Shutterstock

A boldog utazásra való felkészülés azt is jelenti, hogy az utazás előtt elegendő mennyiséget alszunk. Az alvás gyakran háttérbe szorul az utazás előtt, akár a tervezés, a stressz vagy az utazás izgalma miatt. Pedig a szervezet alvás közben végzi a legfontosabb munkáját, különösen az immunrendszer erősítését. Utazáskor fennállhat a vírusok, baktériumok és egyéb betegségek veszélye. Ezért aludjunk minden éjjel hét-nyolc órát az utazás előtti napokban.

​4. Csempésszünk be egy utazás előtt edzést!

Az utazás során valószínűleg elég sokat fogunk sétálni, nehéz táskákat cipelve, ezért McKitish azt ajánlja, hogy az utazás előtt és közvetlenül az indulás előtt végezzünk néhány edzést, hogy enyhítsük a stresszt. Az utazás előtti edzés segít oldani az idegeket és a stresszt, de az immunrendszert is azonnal felpörgeti.

​5. Élvezzük az utazás megtervezésének folyamatát!

Élvezzük ki az utazás megtervezését, mivel ez is csökkenti a stressz-szintet az utazás előtt. Minden új, egészséges szokás, amit az utazásra való felkészülés során felveszünk, kifizetődő, ha megtartjuk őket visszatértünk után is.

Forrás: Travel+Leisure

A figyelmetekbe ajánljuk