cinkben gazdag ételek

Viszlát betegség! – 4 indok, amiért fontos, hogy cinket fogyasszunk

Talán sokan nem is gondolnák, hogy mennyire fontos lenne cinket szedniük, különösen az influenzás, téli hónapokban. A kutatások szerint fokozhatja az immunrendszer működését, stabilizálhatja a vércukorszintet, és támogathatja a bőr, a szem és a szív egészségét, így rengeteg okunk van arra, hogy biztosítsuk magunknak a szükséges napi adagot.


 Erősíti az immunrendszert

Számos vény nélkül kapható gyógyszer és természetes gyógymód tartalmaz cinket, mivel képes az immunrendszer működését fokozni és a gyulladások ellen küzdeni. Így potenciálisan segíthet bizonyos típusú fertőzések kezelésében, ha a tünetek első megjelenésekor alkalmazzák.

Az immunsejtek egészséges fejlődéséhez és működéséhez a cinkre van szükségünk. A cinknek az immunrendszer működésében betöltött szerepe miatt a cinkbevitel fokozása betegség idején vagy közvetlenül a megbetegedés előtt segíthet a betegség időtartamának lerövidítésében, illetve segíthet megállítani a megbetegedést.

Elősegítheti a vércukorszint szabályozását

A cink jól ismert a vércukorszint szabályozásában és az inzulinelválasztásban betöltött szerepéről. Az inzulin a cukornak a véráramból a szövetekbe történő szállításáért felelős hormon. Egyes kutatások szerint a cink segíthet a vércukorszint stabilan tartásában és javíthatja a szervezet inzulinérzékenységét.

Más kutatások szerint a cink segíthet csökkenteni az inzulinrezisztenciát, ami javíthatja a szervezet azon képességét, hogy hatékonyan használja az inzulint a normál vércukorszint fenntartásához.

Felveszi a küzdelmet a bőrproblémákkal

A cink-étrendkiegészítőket gyakran használják a bőr egészségének elősegítésére és az olyan gyakori bőrbetegségek kezelésére, mint a pattanások és akné. A cink-kiegészítőket gyakran előnyben részesítik más kezelési módszerekkel szemben is, mivel olcsók, hatékonyak és sokkal kevesebb mellékhatással járnak.

Lassítja a makula degenerációt

A makula degeneráció gyakori szembetegség, és világszerte a látásvesztés egyik vezető oka. A cink-étrendkiegészítőket gyakran használják az időskori makuladegeneráció (AMD) progressziójának lassítására, és a látásvesztés és a vakság elleni védelemre.

Egy 2014-es, 72 AMD-s emberen végzett vizsgálat kimutatta, hogy napi 50 mg cink-szulfát szedése 3 hónapon keresztül lassította a betegség progresszióját.

A figyelmetekbe ajánljuk