idő

Fél évszázados időmérési módszerünket változtatták meg

Egy franciaországi konferencián megszavazták, hogy 2035-ig eltörlik a szökőmásodperceket, ami komoly fejtörést okoz a tudósoknak.

A szökőévekhez hasonlóan az elmúlt fél évszázadban a szökőmásodperceket is rendszeresen hozzáadták az órákhoz, hogy kiegyenlítsék a pontos atomidő és a Föld lassabb forgása közötti különbséget.

Bár a legtöbb ember számára a szökőmásodpercek észrevétlenül elhaladnak, problémát okozhatnak számos olyan rendszerben, amely pontos, megszakítás nélküli időáramlást igényel, például a műholdas navigációban, a szoftverekben, a távközlésben, a kereskedelemben, sőt még az űrutazásban is.

A jelenség fejtörést is okozott a Nemzetközi Súly- és Mértékügyi Irodának (BIPM), amely a koordinált világidőért (UTC) felelős – ez a nemzetközileg elfogadott szabvány, amely szerint a világ állítja az óráit.

A BIPM 59 tagállama (és mások) a Versailles-i kastélyban elfogadtak egy határozatot a négyévente megrendezett Általános Súly- és Mértékügyi Konferencián, amely szerint 2035-re leállítják a szökőmásodpercek hozzáadását az időhöz.

Ez is érdekelhet: Elkezdett növekedni a földi napok hossza, de senki nem tudja, miért

A BIPM időmérési osztályának vezetője, Patrizia Tavella az AFP-nek elmondta, hogy a „történelmi döntés" lehetővé teszi „a másodpercek folyamatos áramlását a jelenleg a szabálytalan szökőmásodpercek okozta megszakítások nélkül". Tavella hozzátette: a változás 2035-ig vagy azelőtt lép életbe.

Érdekesség, hogy Oroszország a határozat ellen szavazott, de „nem elvi okokból": Moszkva 2040-re akarta kitolni a hatálybalépés időpontját. Más országok viszont gyorsabb határidőt, például 2025-öt vagy 2030-at szorgalmaztak, így Tavella elmondása szerint a legjobb kompromisszum 2035 lett.

Tavella azt is hangsúlyozta, hogy az új szabállyal az UTC és a Föld forgása közötti kapcsolat nem veszik el, és semmi nem fog változni.

Ahogy a ScienceAlert írja, a másodperceket sokáig a Föld forgását elemző csillagászok mérték, azonban az atomórák megjelenése – amelyek az atomok frekvenciáját használják ketyegő mechanizmusként – az időmérés sokkal pontosabb korszakát nyitotta meg. Hogy a Föld forgását és az atomidőt szinkronba hozzák, 1972-ben bevezették a szökőmásodperceket, és azóta rendszertelen időközönként 27 szökőmásodpercet adtak hozzá az atomórákhoz, legutóbb 2016-ban.

A mostani javaslat szerint a szökőmásodpercek egyelőre továbbra is a szokásos módon kerülnek hozzáadásra, de 2035-re az atomi és a csillagászati idő közötti különbség egy másodpercnél nagyobb értékre nőhet.

Szakértők szerint még az is lehet, hogy a jövőben a Föld forgása és az atomidő közötti eltérést egy percig hagyják felhalmozódni. Azt nehéz megmondani, hogy ez pontosan mennyi ideig tarthat majd, de becslések szerint 50 és 100 év között lehet, amíg létrejön az eltérés. Ezután pedig vagy szökőpercet adnak majd az órákhoz, vagy valahogyan „elmaszatolják" a nap utolsó percével.


A figyelmetekbe ajánljuk