vérhold
Shutterstock

El sem hisszük, hogy ez a holdfogyatkozásról készült fotó igazi

A héten felbukkanó teljes holdfogyatkozás a világ nagy legtöbb részén látható volt: Ausztrália, Új-Zéland és Ázsia legtöbb részén, Észak-Amerika és Dél-Amerika egyes részein, Észak- és Kelet-Európában, a Csendes-, az Atlanti- és az Indiai-óceánon, az Északi-sarkvidéken és az Antarktiszon (Magyaroszágon sajnos nem). Az egyik legszebb megfigyelés pedig egy hátsókertben készült.

Mi is beszámoltunk róla, hogy a héten teljes holdfogyatkozás volt a világ több táján. Erről persze több tucat látványos kép is készüld, de talán az egyik legérdekesebbet Andrew McCarthy asztrofotós készítette, aki lefotózta a Holdat a fogyatkozás különböző szakaszaiban az éjszaka folyamán.

McCarthy a Twitteren megjegyezte, hogy a képeken a Föld árnyékának mérete és alakja különösen jól látható.

Ez is érdekelhet: Mint kiderült, a Neptunusznak is vannak gyűrűi, a James Webb le is fotózta

A fotós a „vérholdat" a saját arizonai kertjéből fényképezte. A képen látható Holdak összevágása leginkább egy sebtapaszra hasonlítanak, de ha jól megnézzük, pontosan látható, hogyan mozgott a Hold a Föld árnyékában a fogyatkozás alatt.

McCarthy 150 ezer képet készített:

A Holdat kis szegmensekben képeztem le, szegmensenként több ezer képkockát rögzítve, amelyeket aztán rendeztem, egymásra helyeztem és élesítettem, így amikor a Holdról készült panorámaképet összeillesztettem, hihetetlen részletességgel rendelkezett

mondta a fotós Universe Today lapjának.

A Hold pedig azért tűnik vörösesnek, mert a Föld légköre elnyeli a többi színt, miközben a napfény egy részét a Hold felé hajlítja. A légkörön áthajló és más színeket elnyelő napfény az oka annak is, hogy a Földön gyakran narancssárga és vörös színű naplementéket látunk.

Ha valakinek tetszene a kép, korlátozott számban meg lehet vásárolni McCarthy weboldalán.


A figyelmetekbe ajánljuk