A NASA marsjárója gyönyörű videót készített a napfogyatkozásról a Marson

A NASA marsjárója gyönyörű videót készített a napfogyatkozásról a Marson

A NASA Perseverance marsjárója nem mindennapi felvételt készített a Mars holdjáról, a Phoboszról, amint az éppen átkel a Nap előtt.


A Perseverance április 2-án szünetet tartott a vörös bolygó egyik ősi folyódeltájának elérésében, hogy felvételt készítsen a Napon áthaladó holdról.

Ezek a megfigyelések segíthetnek a tudósoknak jobban megérteni a Hold pályáját és azt, hogy gravitációja miképp hat a Mars felszínére, valamint, hogy hogyan formálja a vörös bolygó kérgét és köpenyét

– mondták a Perseverance küldetését irányító dél-kaliforniai NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) munkatársai az új napfogyatkozásról készült videóról szóló közleményben.

Más marsjárók, például a NASA Curiosityje is figyelt meg napfogyatkozásokat. A Perseverance Mastcam-Z kamerájának új felvételei azonban az eddigi legerőteljesebb képet nyújtják az eseményről, és olyan nagy képkockasebességgel rendelkeznek, amelyet korábban még nem használtak a Mars felszínén.

Sejtettem, hogy jó lesz, de arra nem számítottam, hogy ilyen csodálatos végeredményt kapunk

– mondta Rachel Howson, a San Diegó-i Malin Space Science Systems munkatársa, a Mastcam-Z csapat egyik tagja.

A Föld holdjánál mintegy 157-szer kisebb Phobosz a Mars két természetes műholdjának egyike. A másik, a Deimosz még a Phobosznál is kisebb. A tudósok szerint a két objektum egykor aszteroida lehetett, amelyeket a Mars gravitációja fogott be.

A Phobosz azonban egy „halálos spirálban" van a Mars felett, és valószínűleg néhány tízmillió éven belül a vörös bolygó felszínére fog zuhanni.

(Space)

A figyelmetekbe ajánljuk