nasa marsjáró kőzetminta
NASA/JPL-CALTECH

Ismét történelmet írt a NASA: a Földön vizsgálják majd a Perseverance első kőzetmintáját

Az első sikertelen kísérlet után, és szűk egy hónapnyi várakozást követően az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) megerősítette, hogy a Perseverance sikeresen megszerezte az első kőzetmintát a Marson.

A marsjáró néhány nappal ezelőtt fúrt bele aRochette elnevezésű vastag lemezbe, de kérdéses volt a mintavétel sikeressége, ugyanis félő volt, hogy a Perseverance kiejtette a kőzetet.

Azonban a BBC cikke szerint, a fúrófejről készült legújabb képek azt mutatják, hogy a minta biztonságban van a szerkezet belsejében.

A sikeres mintavétellel pedig ismét történelmet írt a NASA, hiszen ez az első kőzetminta, amelyet egy másik bolygóról gyűjtöttek úgy, hogy a tervek szerint a jövőben a Földre jut majd vissza.

A kitűzött cél azonban nem áll meg itt: a rover feladata, hogy a következő egy év során több mint két tucat hasonló mintát gyűjtsön, amelyeket még ebben az évtizedben egy közös amerikai és európai program keretében hazahoznak.

Augusztusban a Perseverance egy szokatlanul puha talajréteget fúrt meg, és a minta vagy szétporladt, vagy a töredékek eleve a furatban maradtak és kihullottak a begyűjtéskor, ezért nem tudott semmit abba gyűjtőcsőbe helyezni, amelyet visszahoztak volna.

Az első kísérlet

NASA/JPL-CALTECH

A marsjáró azóta mintegy 800 méter megtéve jobb mintavételi helyre vándorolt, ahol megpróbálta az újabb mintagyűjtést. Eúttal sikerrel

A marsjáró 43 mintavételre alkalmas fémcsövet vitt magával a vörös bolygóra, ám a NASA már az induláskor tudta, hogy nem reális elvárás, hogy a Perseverance az összeset megtöltse. A mintavétel ráadásul kifejezetten bonyolult folyamat: még a földi tesztelés közben, röviddel a kilövés előtt is komoly problémákat kellett megoldaniuk, mert a szennyeződést megelőzendő az egyik legtisztább földi tárgyat hozták létre a Perseverance készítésekor, a mintavételi tubusok viszont túl tiszták lettek, így egészen másképp viselkedtek, mint normális körülmények között.

A figyelmetekbe ajánljuk