Mi is többször beszámoltunk róla, hogy a NASA Ingenuity nevet viselő mars-helikoptere már többször felemelkedett a vörös bolygón. Az elmúlt időszakot az űrügynökség Perseverance marsjárója ennek a projektnek a dokumentálásával töltötte, ám most úgy tűnik, elkezdheti legfőbb küldetését, vagyis a Jezero-kráter vizsgálatát.


A CNN beszámolója szerint akár még az is elképzelhető, hogy a marsjáró bizonyítékokat talál arra vonatkozóan, hogy egykor élet volt a bolygón. A feltételezés egyik alapja, hogy a kráterben 3,9 milliárd évvel ezelőtt nagy mennyiségű víz volt, ráadásul a tavat egy folyó táplálta. A kutatást végző tudósok úgy vélik, a Jezeróban található kőzetek rengeteg információval szolgálhatnak a terület történetéről.

Az Perseverance két évig lesz elfoglalva ezzel a projekttel – ez idő alatt mintákat fog gyűjteni, melyek egy későbbi misszió során kerülnek majd a Földre. A kutatók szerint elfordulhat, hogy ezek a kőzetek egykor valóban élő mikrobák maradványait is megőrizték.

A Perseverance.

NASA/JPL-Caltech

Persze az első eredményekre nem kell 2023-ig várnunk, a marsjárót ugyanis olyan műszerekkel – köztük kamerákkal – látták el, melyek már a bolygón is képesek tanulmányozni a környeztet. A SuperCam nevet viselő lézeres eszköz például arra is képes, hogy megvizsgálja egy-egy kőzet kémiai összetevőjét.

A Kaliforniai Műszaki Egyetem munkatársa és a projekt tagja, Ken Farley szerint a kráter környezetében agyagkövek lehetnek, amelyek egykor egy tó fenekén feküdtek. A tudós úgy véli, ez az a terület a Marson, ahol a legnagyobb eséllyel alakulhatott ki egykor élet.

A Perseverance minden valószínűséggel idén júliusban gyűjtheti be első mintáját.

A figyelmetekbe ajánljuk