A Mars

Ismét összegyűjtöttük, mi történt mostanában a Marson

Szinte minden hétre jut legalább egy történelmi jelentőségű esemény, ami a Marshoz köthető. Pontosan ezért, arra vállalkoztunk, hogy havonta egyszer összegyűjtjük, mi történt a vörös bolygón. Az első rész itt olvasható, ez pedig itt a második rész.


Magasba emelkedett az Ingenuity

Április közepén felemelkedett a történelem első űreszköze egy idegen bolygón. A NASA Perseverance marsjárója február 18-án, 470 millió kilométer megtétele után landolt a vörös bolygón, majd közel két hónappal később, húsvétkor „csomagolta ki" magából az Ingenuity nevet viselő Mars-helikoptert. Az űreszköz első repülése döcögősen indult, ám végül képes volt háromméteres magasságban összesen 20 másodpercet lebegni.

Belélegezhető oxigént vontak ki a Mars légköréből

Április 20-a szintén beírta magát a történelembe, a Perseverance ugyanis belégzésre alkalmas oxigént vont ki sikeresen a Mars légköréből. A kutatórover MOXIE(Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment) elnevezésű, nagyjából kenyérpirító-nagyságú eszköze a Mars légkörének szén-dioxidjából állított elő 5 gramm tiszta oxigént, amely egy asztronauta lélegzéséhez 10 percre lenne elég.

Az Ingenuity.

NASA

Talajon maradt a Mars-helikopter

Persze nem lehet csak a sikerekről beszámolni, az Ingenuitynek például nem mindig sikerült a magasba emelkednie. Az eset április legvégén történt, tragédia azonban nem történt, ráadásul a NASA mérnökei is azzal számoltak, hogy nem minden repülés lesz sikeres.

Zümmög a Mars-helikopter

A vörös bolygó legnagyobb sztárja egyértelműen az Ingenuity, akinek már a hangját is meghallgathattuk. A Perseverance két mikrofonjának egyikét használva vette fel a helikopter negyedik tesztrepülését még április 30-án.

Megkezdődött az élet nyomainak felkutatása

A Perseverance.NASA/JPL-Caltech

A legfrissebb hír, hogy a Perseverance elkezdte legfőbb küldetését, vagyis a Jezero-kráter vizsgálatát, a NASA kutatói szerint pedig az sem kizárt, hogy a marsjáró bizonyítékokat talál arra vonatkozóan, hogy egykor élet volt a bolygón. A feltételezés egyik alapja, hogy a kráterben 3,9 milliárd évvel ezelőtt nagy mennyiségű víz volt, ráadásul a tavat egy folyó táplálta.

A figyelmetekbe ajánljuk