hold
Unsplash

Zenél a Hold? Furcsa hangokat rögzítettek az Apollo 10 űrhajósai

Közel ötven évig nem hozták nyilvánosságra a felvételeket.


1969 májusában az Apollo 10 főpróbát tartott az első emberes leszálláshoz a Hold felszínén. A küldetés sikeres volt, a háromfős legénység több mint 10 órán át keringett a Hold körül, majd szétváltak, és újra csatlakoztak egy holdi leszállóegységhez. A Hold túlsó oldalán azonban egy fura hangra lettek figyelmesek.

Az űrhajósok Thomas Stafford, John Young és Eugene Cernan elárulta, hogy egy különös fütyülő hangot hallottak, amelyről az egyikük azt állította, hogy olyan, mintha űrzene lenne. A hangokat, amelyeket az Apollo 10 fedélzetén lévő kamerák rögzítettek, csaknem 50 évig nem hozták nyilvánosságra – számolt be róla az IFLScience.

Ez is érdekelhet:1110-ben eltűnt a Hold az égről, most derült ki, hogy miért

A NASA ezek után figyelmeztette az Apollo-11 legénységét, köztük Michael Collinst, aki egyedül vezette a parancsnoki modult, míg Neil Armstrong és Buzz Aldrin a Hold felszínére tartott, hogy figyeljenek a hangokra.

A fejhallgatómban most egy furcsa zaj hallatszik, egy hátborzongató sípoló hang. Ha nem figyelmeztettek volna rá, halálra rémültem volna tőle

– írta Collins a Carrying the Fire című könyvében.

Olvasd el ezt is!Végre tudjuk, hogy a Hold sötét oldala miért sokkal kráteresebb

A zaj azután hallatszódott, hogy a holdkomp (LM) levált a főmodulról, és akkor ért véget, amikor a holdkomp végül leszállt a Holdra. A rádiótechnikusok pedig megmagyarázták a jelenséget. A zaj az LM és a parancsnoki modul VHF-rádiói közötti interferenciának volt köszönhető.

A figyelmetekbe ajánljuk