koktél

Ennél jobb tavaszi koktélmenüt nehezen találsz Budapesten!

Adonisz véréből sarjadó rózsa, az olümposzi istenek ambróziája, a szépség és a fiatalság szimbólumaként emlegetett orchidea – az Aria Hotel Budapest tetején működő High Note Skybar szezonális koktél menüjét az emberiség kultúrtörténetének legfontosabb virágai inspirálták. Tavasszal a Bazilika szomszédságában nemcsak izgalmas és formabontó ital költeményeket lehet kóstolni, de a poharakban ősi legendák és népi bölcsességek is megelevenednek.

A Condé Nast Traveler által a világ 10 legjobb tetőterasza közé választott High Note Skybar három havonta változó szezonális menüsorral várja a kikapcsolódni vágyókat. A tavasz a megújulás és frissesség időszaka, a Sárközi Marcell vezette csapat ezért is választotta az új italsor kialakításához kultúrtörténeti inspirációnak a virágokat és a hozzájuk kapcsolódó mítoszokat.

Salvatore Calabrese, a világ egyik leghíresebb bártendere szerint minden jól működik mindennel, ha megtalálod a megfelelő arányokat. Ezt a szemléletet követve alkottuk meg a High Note Skybar merész, kilenc tételből álló tavaszi menüjét. Ezekkel a koktélokkal azonban nem csak az érzékeinket, de a szellemünket is kényeztethetjük

– mondja Sárközi Marcell, a High Note Skybar bármenedzsere.

Szokatlan ízvilág, meglepő textúra, virágokat idéző színvilág – ezek jellemzik a High Note Skybar koktéljait, melyek megalkotásánál házi készítésű alapanyagokat is használtak.

A virágok latin neveit viselő italköltemények a görög és római mitológia világába vezetnek. Játékos, finoman fűszeres koktél a Hyacinthus, mely a tavasz és az újjászületés istene Hyakinthos alakját idézi meg. Hyakinthost szerelme, Apollón véletlenül halálra sebezte egy eltévedt diszkosszal, az ifjú földre hulló véréből serkentek az első jácintok. Történetük a világ egyik legnagyobb zeneszerzőjét, Wolfgang Amadeus Mozartot is megihlette, aki tizenegy évesen komponálta meg első színpadi művét, az Apolló és Jácint című operát.

A Hyacinthus koktél megalkotásánál Sárközi Marcellék a gluténmentes whiskyt és gyógynövénylikőrt klasszikus tavaszi ízekkel kombinálták: a metélőhagymás vermut mellett a mustár is megjelenik ebben az igazán meglepő koktélban.

Hyacinthus

Fotó: Balkányi László

Az olümposzi istenek eledele volt az örök ifjúságot és halhatatlanságot adó ambrózia. A virágok nyelvén az odaadást, a szerelmet szimbolizálja, míg a viktoriánus időkben a kölcsönös szerelem jelentésével ruházták fel a napraforgók családjába tartozó növényt, az Ambrosia trifidát.

A High Note Skybar Ambrosia koktélját a mangó, a maracuja és a mézvíz kölcsönös szeretete és tölgyfahordó érleléssel készülő száraz, fino sherry eleganciája tesz isteni itallá.

Ambrosia

Fotó: Balkányi László

A rózsa az egyik legősibb növényünk – egyidős az emberiséggel, civilizációk fejlődésének és bukásának volt tanúja. A görögök úgy tartották, Aphrodité szerelme, Adonisz véréből sarjadtak a piros rózsák, Rómában pedig a szerelem istennője, Vénusz virágaként tisztelték, és vele köszöntötték a tavaszt, de Ámor szárnyait is rózsalevelekkel, nyilát pedig rózsa tüskékkel ábrázolták. A vadrózsa által szimbolizált szenvedély és bátorság jellemzi a mezcal alapú Rosa Canina koktélt is.

Igazi karakterét a grapefruit a cordial, a kardamom, a chili és egy csepp édes vermut adja meg. Az első korty édesen magával ragadó, de a lecsengése füstös és enyhén csípős. Pont olyan megbabonázó, mint az első szerelem.

Rosa Canina

Fotó: Balkányi László

Népi bölcsességek is megelevenednek a poharakban: a háromszínű árvácskáról úgy tartják, a hűség virága. A Viola tricolor koktél is az elköteleződést jelképezi: meg kell érni, hogy megszeressük az unicum keserűségét, de ha megértjük, akkor örök hűséget fogadunk neki.

Viola tricolor

Fotó: Balkányi László

Az Unicum Riserva az Ugni Blanc szőlő párlatából készülő prémium ginnel, a G’Vine-nal és egy leheletnyi édes vermuttal közösen alkot tökéletes triót. Az orchidea a szépség őrzője, a krémes-keserű ízvilágú gin alapú Orchid koktél is valódi elixír, hisz a hozzá használt matcha tea magas antioxidáns tartalma nemcsak fiatallá varázsolja a bőrt, de stresszcsökkentő hatással is bír.

Orchid

Fotó: Balkányi László

A tavasz hírnöke, a tisztaság és ártatlanság virága a százszorszép, amit a halhatatlan szerelem jelképnek is tartanak. A Bellis perennis koktélt is ez a tisztaság jellemzi: a zöldteával fuzionált vermutnak a piros ribizli pálinka és a kellemesen száraz bodza tonik ad izgalmas, frissítő ízt.


A figyelmetekbe ajánljuk