Tudod, hogy melyek a hasi zsír különböző típusai?

Tudod, hogy melyek a hasi zsír különböző típusai?

Az, hogy van némi zsír a hasadon, normális. Végül is a zsír a test védelmét és szigetelését szolgálja. A túl sok hasi zsír azonban károsíthatja az egészségét, és növelheti bizonyos krónikus betegségek kialakulásának kockázatát. Ezért hasznos lehet, ha a teljes testzsírt, beleértve a hasi zsírt is, egészséges szinten tartjuk.


A test többi részéhez képest csak kis mennyiségű zsír található a hasban. A hasi zsírnak két fő típusa van - az egyik a bőröd alatt található, a másik pedig mélyebben a hasad belsejében, a belső szerveid körül. A bőr alatti zsír, vagy szubkután zsírszövet (SAT) puha, és ez az a zsír, amit a hasadon ugrálni látsz. Általában a nőknek nagyobb mennyiségű bőr alatti zsír van, mint a férfiaknak. A hasüreg mélyén található zsírral ellentétben a bőr alatti zsír nem kapcsolódik olyan erősen a betegségek fokozott kockázatához. A túl sok testzsír azonban általánosságban, beleértve a teljes hasi zsírt is, növelheti egyes krónikus betegségek, például a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegség és bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

Ezzel szemben a hasi zsír és a teljes testzsír egészséges szintjének fenntartása segíthet csökkenteni a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát. A viszcerális zsírszövet (VAT), vagy zsigeri hasi zsír az a zsír, amely a belső szerveket, például a vesét, a májat és a hasnyálmirigyet veszi körül, tehát sokkal mélyebben van a hasban, mint a bőr alatti zsír. Ezt általában káros hasi zsírnak nevezik. A bőr alatti zsírral összehasonlítva a zsigeri zsír anyagcsere szempontjából sokkal aktívabb. Ez a zsírtípus több sejtet, eret és ideget tartalmaz, mint a bőr alatti zsír. A zsigeri zsír erősen összefügg a vércukorszintet szabályozó inzulin hormonnal szembeni fokozott ellenállással. Idővel az inzulinrezisztencia emelkedett vércukorszinthez és 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezethet.

A zsigeri zsír hozzájárul a szisztémás gyulladáshoz is, ami növelheti a betegségek kockázatát. A férfiak nagyobb valószínűséggel halmoznak fel zsigeri zsírt, mint a nők, ezért a férfiaknál a hasi zsír növekedésével nagyobb valószínűséggel alakul ki alma alak. Másrészt a nőknél nagyobb valószínűséggel alakul ki felesleges zsír az alsó testrészen, ami körte alakhoz vezet. Érdekes módon a testzsír eloszlása az életkorral változik. Míg például a menopauza előtti nőknél magasabb a bőr alatti hasi zsír, addig a menopauza utáni nőknél általában magasabb a zsigeri zsír, ami hozzájárul az anyagcsere-betegségek fokozott kockázatához. Emellett az európai származású embereknél a zsigeri zsírszint általában magasabb, mint a más etnikumúaknál.

A zsigeri zsír a portális véna közelében található, amely a vért a gyomor-bélrendszerből a májába szállítja feldolgozásra. A zsigeri zsír zsírsavakat, gyulladásos fehérjéket és más veszélyes anyagokat juttat a májába. Mint ilyen, a zsigeri zsír összefüggésbe hozható a májgyulladással és a májzsír nagyobb mennyiségével, ami növeli az olyan állapotok kialakulásának kockázatát, mint az inzulinrezisztencia és a nem alkoholos zsírmájbetegség. Míg a bőr alatti hasi zsír nem kapcsolódik olyan erősen a betegségek kockázatához, mint a zsigeri zsír, a nagy mennyiségű teljes hasi és testzsír viszont igen, ezért fontos, hogy a teljes hasi zsír csökkentésére összpontosítsunk, ne csak a zsigeri típusra.

A tanulmányok azt mutatják, hogy a túlzott testzsír-felhalmozódás az inzulinrezisztencia, az érrendszeri diszfunkció, a zsírmáj, az érelmeszesedés (plakkok felhalmozódása az artériákban), a magas vérnyomás és a metabolikus szindróma kialakulásának egyik fő tényezője. A kutatások arra is utalnak, hogy a több zsigeri zsírral rendelkező embereknél nagyobb a kockázata számos egészségügyi állapotnak, például a 2-es típusú cukorbetegségnek, az anyagcsere-betegségeknek, a zsírmájnak és a szívbetegségek megemelkedett kockázati tényezőinek, például a magas vérzsír- és vérnyomásszintnek.

Emellett egy több mint 36 ezer emberen végzett vizsgálat megállapította, hogy azok, akiknek a zsigeri zsír mennyisége nagyobb volt, mint a bőr alatti zsíré, nagyobb valószínűséggel haltak meg bármilyen okból, mint azok, akiknek kisebb volt a zsigeri zsír mennyisége. A nagyobb derékkörfogat szintén erősen összefügg a megnövekedett betegségkockázattal. A derékkörfogat a teljes hasi zsírmennyiség felmérésének egyik módja, így mind a szubkután, mind a zsigeri zsír hozzájáruló tényezője ennek a mérésnek. A tanulmányok következetesen azt mutatják, hogy az egészséges derékkörfogat fenntartása és a derékkörfogat csökkentése diéta és testmozgás révén jelentős javulást eredményez az egészség számos aspektusában, különösen a szív egészségében és a cukorbetegség kockázatában.

(Forrás: HealthLine)


A figyelmetekbe ajánljuk