hangya arca
Shutterstock

Hátborzongató fotó készült egy hangya arcáról

Valószínűleg még sosem láthattunk ehhez hasonló hangyát: Eugenijus Kavaliauskas litván fotós olyan ultraközeli képet készített egy hangya arcáról, amely jobban hasonlít egy horrorfilm szörnyére, mint magára a rovarra.

A képet a Nikon által rendezett 2022-es Small World Photomicrography Competition „Image of Distinction" díjazásban részesítették, és ezzel nem is lehet vitatkozni – a kép egyébként Redditen is futótűzként elterjedt.

A fotón egy közönséges lóhangya állkapcsát és csápjait lehet látni. A lóhangyák a fák belsejében fészkelnek, főként erdei környezetben, és elpusztult rovarok részeiből, nektárból és a levéltetvek által kibocsátott mézharmatból falatoznak – írja a ScienceAlert.

A Washington Post szerint a hangya arcán látható izzó vörös szemnek tűnő részei valójában a csápok tövei, míg a sárga fogaknak tűnő részek nagyon apró szőrszálak, amelyekkel a hangyák érzékelni tudják a környezetüket.

A fényképet mikroszkópon keresztül, ötszörös nagyítással készítették, és visszavert fénytechnikát alkalmaztak, hogy a hangya arcképének részleteit kihangsúlyozzák.

Kavaliauskas elmondása szerint, miután kipróbálta magát a ragadozó madarak fényképezésében, most a rovarokra összpontosítja figyelmét.

Instagram-oldalán rengeteg más lenyűgöző képeket is találhatunk.


A figyelmetekbe ajánljuk