régi fekete-fehér háborús fotó három gyerek testvérrel mögöttük egy katonával

Martin Adler három olasz testvérrel szerepelt egy 1944-ben, a második világháború idején készült fényképen. A magyar származású amerikai veterán ez alapján akart a trió nyomára bukkanni közel 80 évvel később.


A kutatásban egy olasz újságíró, Matteo Incerti segítette a 96 éves férfit, aki annak idején az olasz fronton, a 85. gyalogos hadosztállyal harcolt. Éppen bujkáló német katonákat kerestek egy, az Appenninek lábánál található észak-olaszországi faluban, amikor az egyik házban egy kosárból kiszűrődő, furcsa zajokat hallottak. Mielőtt lőttek volna, egy nő kiabálni kezdett, hogy „gyerekek, gyerekek".

„Három imádnivaló gyerek rejtőzött a kosárban, egy fiú és két lány. Szerencsére nem lőttünk, sohasem bocsátottam volna meg magamnak"

– emlékezett vissza Adler, aki megkérte a nőt, hogy engedje lefotózni a gyerekeket. Édesanyjuk előbb átöltöztette őket, majd azt követően készült el a fotó.

„Szép pillanat volt a háború poklában"

– mondta a veterán, akinek karácsonyi kívánsága volt, hogy megtalálja a képen szereplő gyerekeket. Egyedül azonban képtelen lett volna erre, ugyanis nem emlékezett a település nevére.

Incerti végül az interneten tette közzé a fekete-fehér felvételt, amelyen a most 83 éves Bruno, a 81 éves Mafalda, és a 79 éves Guiliana Naldi szerepelt. A fénykép szerencsére eljutott hozzájuk, így ők maguk jelentkeztek a keresés során.

Bár a pandémia miatt személyesen egyelőre nem találkozhattak, a testvérek Bologna közeléből, míg Adler Floridából jelentkezett be egy videóhívásban, így az egykori katona karácsonyi kívánsága teljesülhetett.

via nlc.hu

A figyelmetekbe ajánljuk