Egy ember áll a mérlegen.

Ezzel az egyszerű technikával megduplázhatod a fogyásodat

Egy kutatás szerint már az is elég a fogyáshoz, ha egyszerűen felállunk a mérlegre. Az önmérlegelés arra ösztönzi az embereket, hogy tisztában legyenek saját súlyukkal, és arra készteti őket, hogy elgondolkodjanak azon, hogy mit esznek.



A tudatosság nagyobb valószínűséggel motivál a változásra. Egy korábbi tanulmány során az emberek megduplázták fogyásukat azzal, hogy feljegyezték mozgás- és étkezési szokásaikat.

A mostani vizsgálatban részt vevők úgy fogytak, hogy csak megmérték magukat. Elmondásuk alapján nem módosítottak tudatosan sem az étrendjükön, sem az életmódjukon – bár nyilvánvaló, hogy valamilyen változtatást végre kellett hajtaniuk.

A tanulmányhoz 111 embert követtek nyomon az ünnepi időszakban. Az eredmények azt mutatták, hogy azok az emberek, akik nem mérték a súlyukat, hízni kezdtek. Azok közül azonban, akik megmérték magukat, sokan fogytak és a hasi zsírréteget is csökkentették.

Dr. Jamie Cooper, a tanulmány társszerzője elmondta, hogy az emberek a legtöbb esetben módosítják az életmódjukat, amikor látják a súlyukat:

Lehet, hogy másnap (miután látják a súlynövekedést) egy kicsit többet mozognak, vagy jobban odafigyelnek arra, hogy mit esznek. Az alanyok maguk választják ki, hogyan módosítják a viselkedésüket, ami hatékony lehet, mert tudjuk, hogy a beavatkozások nem egyformák.

A vizsgálatban alkalmazott egyszerű trükk az volt, hogy az embereknek bemutattak egy grafikont a súlyváltozásukról.

Dr. Michelle van Dellen, a tanulmány társszerzője elmondta:

Az emberek nagyon érzékenyek az eltérésekre vagy a jelenlegi énjük és a normájuk vagy céljuk közötti különbségekre. Amikor látják ezt az eltérést, az általában viselkedésbeli változáshoz vezet. A napi önmérlegelés végül is ezt teszi az emberek számára igazán egyértelmű módon.


Forrás: PsyBlog

A figyelmetekbe ajánljuk