gyomorégés

Mindenképp kerüljük el ezeket az ételeket, ha gyomorpanaszaink vannak

Nem meglepő: a csípős ételek csak fokozzák a bajt. De nem minden esetben.


A kapszaicin – paprikafélékben előforduló, a csípős ízért felelős összetevő – elkerülése segíthet a haspuffadás csökkentésében – írja a tanulmányokat röviden szemléző PsyBlog. Az nem meglepő, hogy a kapszaicin bevitele viszont kifejezetten irritálhatja a gyomor és a belek nyálkahártyáját.

Emellett bizonyos receptorokat (TRPV1) is stimulál, amelyek a fájdalomért és az égő érzésért felelősek, olvasható a tanulmányban.

A TRPV1 receptorok – az úgynevezett kapszaicinreceptorok – száma általában magasabb az érzékeny gyomrú vagy emésztési zavarokkal, például irritábilis bél szindrómával (IBS) küzdő embereknél. Ők nagyobb valószínűséggel tapasztalnak fájdalmat, mivel több TRPV1 receptort kifejező idegrostjuk van.

Az irritációt legtöbbször a fűszeres ételek okozzák, köztük a curry, a chili vagy a pikáns ízesítésű csirkeszárnyak fogyasztása. Ezek a legtöbb embernél olyan égő érzést okoznak, mintha tűzgolyót nyeltek volna.

Kutyaharapást szőrével 

Meglepő, de a kapszaicin iránti érzékenység csökkentésének egyik módja, ha sok chilit fogyasztunk hosszú ideig.

Ez érzéktelenítheti a TRPV1 receptorokat, és csökkentheti gyomor és bélrendszeri tüneteket.

Nem véletlen, hogy a gyógyszeripar is a TRPV1 elérzéktelenítésére összpontosítanak, olyan fájdalomcsillapítók létrehozásával, amelyek ezeket a receptorokat célozzák.

Ha valakinél mégis jelentkeznek a kellemetlen tünetek, a legegyszerűbb módja, ha megiszunk egy pohár tejet. Köztudott, hogy a tej csökkenteni a csípős ételek utáni égő érzést a szájban, mivel a tejben lévő fehérje semlegesítheti a kapszaicin hatását.


A figyelmetekbe ajánljuk