Négy fizikai stressztünet, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni

Négy fizikai stressztünet, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni

Habár sokan nem veszik komolyan, a lelkünkben lévő egyensúly a legfontosabb dolog, amelynek hiánya rengeteg betegséget, illetve mellékhatásokat produkálhat. De melyek azok a stressztünetek, amikre érdemes odafigyelni?


Pattanások és ekcéma

Ekcémás kéz

Unsplash / Sharon McCutcheon

Ha túlságosan stresszes vagy huzamosabb ideig, előfordulhat, hogy bőröd pattanásossá válik, a stresszhormon (kortizol) kiválasztása miatt. A kortizol ugyanis fokozza a szervezetünkben az olajtermelést. A stressz egyébként gyulladást és olyan bőrbetegségek fellángolását is okozhatja, mint az akne, az ekcéma és a pikkelysömör.

Gyomor problémák

Bizonyára észrevetted már, hogy néha émelyegsz vagy akár hasmenésed van akkor, amikor túlzottan stresszes vagy.

A gyomrunk és a beleink érzékeny szervek, amelyek a hormonális egyensúlyhiányra, a stresszre és számos fizikai és mentális egészségügyi állapotra fájdalommal, puffadással és néha a bélműködés változásával reagálnak. Egy másik gyakori emésztési probléma, amelyet a stressz súlyosbíthat, a reflux.

A súly változása

Unsplash / yunmai

A megnövekedett kortizolszint meggátolja a szervezetünket a zsírbontásban, ami megnehezíti a fogyást vagy a súly megtartását. A krónikus stressz arra is késztethet minket, hogy azonnali vigaszt keressünk az élelmiszerekben. Másoknak pedig idegeskedés esetén csökken az étvágyuk, mivel az adrenalinszint – és néha a krónikus stresszel együtt járó depresszió – hatással van az étvágyra.

Immunrendszer

A krónikus stressz által érintett emberek immunrendszere nagyon legyengülhet, így hajlamosabbak lehetnek a megfázásra, influenzára és más fertőzésekre egyaránt. A sejtek, amelyekkel a szervezetünk védekezik a betegségekkel szemben, nem szeretik a túl sok kortizolt. És amikor túl sok kortizol szabadul fel, csökken a képességük, hogy megvédjenek minket a betegségektől.


A figyelmetekbe ajánljuk