kötélen egyensúlyozó alak sziluettje a naplemente előtt

Miért annyira fontos a jó egyensúly? – 3 tipp, hogyan fejleszd

Tanulmányok kimutatták, hogy a rossz egyensúlyérzék komoly egészségügyi problémákkal járhat − és idősebb korunk előrehaladtával megnő az esések kockázata is. De van mód arra, hogy a tiédet jobbá tedd.


Amíg nem kezdjük el elveszíteni az egyensúlyunkat, alig vesszük észre. Könnyű nem észrevenni a jeleket, vagy egyszerűen az öregedés számlájára írni − pedig ez befolyásolni tudjuk. A kulcs az, hogy a hanyatlással még azelőtt foglalkozni kezdjünk, mielőtt az komolyra fordulna: és ez korábban megtörténhet, mint gondolnánk.

Témába vág: Nem tudod megtartani ezt az egyensúly-pozíciót? Rossz vége is lehet

​Mi az egyensúly?

Technikailag a test több különböző rendszerének összetett kölcsönhatása − az izmoktól, az idegektől, a látástól és a belső fültől kezdve az érzékelő rendszerig, amely lehetővé teszi, hogy felismerjük, hol érinti a testünk a talajt, valamint az ízületekben lévő mozgásérzékelőkig, amelyek megmondják, hol van a testünk a térben.

Nem velünk született, de nem is úgy tanuljuk meg, mint a beszédet − hanem egy olyan képesség, amelyet korán elsajátítunk, majd idővel elveszítünk.

A legegyszerűbben az egyensúlyt úgy határozzák meg, mint azt a képességet, hogy a testsúlyt el tudjuk osztani a támaszpontunkon − ez a meghatározás összekeveri a mozgást és a fizikai képességet azzal, amit mások veleszületettnek gondolnak. George Locker, a tai chi gyakorlója és a Falling Is Not An Option (Az esés nem opció) című könyv szerzője úgy írja le, mint

a testtartó izmok gyors és automatikus válasza a kiegyensúlyozatlanság érzésére.

Bármelyik definíciót is használjuk, az egyensúlyhiány súlyos egészségügyi problémákkal jár. Az év elején a British Journal of Sports Medicine című szaklapban egy több mint 1700 középkorú résztvevő bevonásával végzett vizsgálat eredményeit tették közzé, amely arra a következtetésre jutott, hogy az egyensúlyozásra való képtelenség a halálozási kockázat közel kétszeresével jár együtt. Más tanulmányok is hasonló összefüggéseket állapítottak meg.

Néha az összefüggés ok-okozati: az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint évente 684 ezer halálos kimenetelű esés történik, így az esés a második vezető oka a nem szándékos sérüléses halálozásnak.

Ha tovább olvasnál: Egy egyszerű egyensúlyteszt megjósolhatja, meddig fogunk élni

far\u00f6nk\u00f6k\u00f6n egyens\u00falyoz\u00f3 id\u0151sebb n\u0151

Fotó: Shutterstock

Arra a kérdésre, hogy mi okozza az egyensúly hiányát, nincs egyetlen egyszerű válasz. Hagyományosan a mozgáshiányt okolják, de egészségügyi szakemberek rámutatnak, hogy az számos más tényező is közrejátszhat, mint a látásromlás vagy az idegjelek lassulása. A vérnyomás csökkenhet, ami szédüléshez vezethet, míg a reflexek és a koordináció a korral lassul.

Sajnos ha egyszer az egyensúly elkezd megbomlani, a folyamat lefelé tartó spirálba fordul. Azok az idős emberek, akik nem tudnak − vagy félnek − az otthonukon kívül járni, további egyensúlyhiányt alakítanak ki, mivel az izmaik és az egyensúlyérzékük elsorvad.

Locker szerint fontos különbséget tenni a sok tanulmány által meghatározott egyensúly − az egy lábon való egyenes állás − és a valós élethelyzetekben fontos, egy lábon való egyensúlyozás között. A sík felületen való járás jellemzően nem tartalmaz nagy kihívást jelentő egyensúlyi elemet, ahogy a futás sem, mivel a lábunk nem érintkezik tartósan a talajjal. Inkább a hajlított térdű és bokájú sportokat kell választani, mint a síelés, korcsolyázás, inline korcsolyázás, szörfözés vagy éppen a tai chi, melyek tartalmazzák azt a fajta tartós térd- és bokahajlítást, amely a kapacitást építi.

Fontos megjegyezni, hogy egyenes lábon állni nem ugyanaz, mint behajlított lábon állni. Amikor a láb egyenes, a csontváz tartja a testet, nem pedig a tartóizmok.

Bármilyen tevékenységet is választasz, fontos, hogy még azelőtt kezdj el dolgozni az egyensúlyodon, mielőtt szükséged lenne rá. Már napi 15 perc egyensúlygyakorlat is hasznos. Használd az alábbi gyakorlatokat, és gyakorolj kemény, sík felületen.

Könnyű

Állj fél lábon − ha bizonytalannak érzed magad, a kezeidet támaszd meg egy felületen−, és nézd meg, meddig tudod megtartani az egyensúlyodat. Nehezítsd meg a feladatot azzal, hogy lábujjhegyre állsz, vagy 10 kisebb térdhajlítást végzel.

Közepes

Ehhez a mozdulathoz állva indulj el, és tegyél egy nagy lépést előre, az elülső lábadat pedig hajlítsd be, amíg a hátsó térded épp csak a padlót súrolja. Ezután lökd el az elülső lábadat, és térj vissza álló helyzetbe.

Nehéz

Próbáld ki lépcsőn vagy dobozon: tedd az egyik lábadat a dobozra, helyezd rá a teljes súlyod, és nyomd fel magad, úgy, hogy mindkét lábad együtt érjen fel. Ahhoz, hogy ne segíts a hátsó lábaddal, tartsd a lábujjaidat távol a talajtól.

Forrás: Guardian


A figyelmetekbe ajánljuk