8+1 közismert tévhit az emberi testről

Napjainkban rengeteg információ vesz körül minket, így gyakran nem tudjuk eldönteni, hogy mi az igazság és mi nem. Néhány közismert tévhitbe vetett hit pedig káros is lehet, ezért épp itt az ideje leleplezni őket.


Haj

Rosszul hiszik, akik úgy gondolják a töredezett hajvégek helyreállíthatóak különféle samponokkal és balzsamokkal. Az egyetlen megoldás a haj helyreállításában az, ha a levágatjuk a problémás részeket.

Fog

Sokan úgy vélik az egészséges fogaknak tökéletesen fehéreknek kell lenniük. Ezzel ellentétben az egészséges fogak természetes színe kissé sárgás árnyalatú.

Érzékek

Legtöbbször kiemeljük, hogy nekünk embereknek csak öt érzékünk van: a látás, a hallás, a szaglás, a tapintás és az ízlelés, ami nem egészen így van. Körülbelül 20 ilyen érzékünk van, mint például az egyensúly vagy akár a hőmérséklet érzékelése.

Szív

Több legenda is terjedt arról, hogy a szívünk megáll egy pillanatra, amikor tüsszentünk, persze ez nem igaz. Bár a szívritmus néha megváltozhat a tüsszentés következtében, ennek ellenére a szívünk sosem áll meg.

Alkohol

Úgy érezhetjük, hogy az alkoholtartalmú italok felmelegítenek. Az igazság az, hogy az alkohol tágítja a felületi véredényeket, csupán úgy tűnik, mintha felmelegítenének a szeszes italok.

Izzadás

A mítosz szerint az izzadtság eltávolítja a méreganyagokat a szervezetünkből. De valójában csak lehűti a testünket.

Agysejt

Tévhit, hogy az agysejtek növekedése megáll, amikor elérjük a felnőttkort. Az igazság az, hogy a neuronok megállás nélkül fejlődnek és változnak egész életünkben.

Tenyér és az életvonal

Egyes emberek hisznek abban, hogy a tenyerünkből kiolvasható az egészségünk és a jövő. Talán nem okoz meglepetést, de a tenyerünkön húzódó vonalak nem árulnak el semmit.

Megfázás

Természetesen a meghűlésre télen nagyobb az esély, de ez nem zárja ki azt, hogy valaki nyáron betegedjen le. A megfázást legtöbbször vírusok okozzák, ekképpen pedig a hőmérséklet nem befolyásolja azt, hogy elkapjuk-e vagy sem.

(Brightside)
A figyelmetekbe ajánljuk